Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Nyheter

Utkomna
Jens Lapidus ramlar också in med Aldrig fucka upp i början på maj, som är hans uppföljare på supersuccén Snabba cash. Aldrig fucka upp ska tydligen inte utspela sig runt Stureplan men handla om ”annan skit” enligt herr Lapidus själv.

En helt annan typ av läsning tror jag att Anders Paulruds sista roman Fjärilen i min hjärna är. Anders Paulrud gick bort för ett par veckor sedan och i sin sista bok beskriver han sin sista tid i livet. Hur han försöker förlika sig med att han snart inte finns kvar bland oss andra och att livet ändå går vidare. Jag har bara läst Ett ögonblicks verk av Paulrud men träffade honom i samband med att hans förra roman Som vi älskade varandra och jag föll ögonblickligen för hans spjuveraktighet och underfundiga humor.

Jag inser också att jag nog borde backa bandet och intressera mig en smula för Christer Hermansson. Han tycks vara en bibliotekarie med stil och humor. Och bibliotekarier och bibliotek är ju alltid intressant. Han har tidigare släppt Ich bin ein Bibliothekar! på Pequod press som har sålt bra, och kommer nu till våren med Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor? på Tusculum förlag. Verkar kul…

I början av maj kommer också Stephenie Meyer med sin första vuxenroman. Den heter The host och är science fiction i nutid med romantiska inslag. Inte så mycket teknik och rymdfärder utan en mer humanistisk sf kanske man skulle kunna kalla det. Meyer fick sitt genombrott med Twilight-serien som skulle kunna klassas som teen-vampire, eller nåt sånt. Är dock spänd på The host.

Och så kommer Mons Kallentoft med sin andra deckare av tre i sviten om Malin Fors i Linköping. Sommardöden heter del två och den kommer i juni. Undrar sa flundra vad den tredje kan tänkas få för titel efter Midvinterblod och Sommardöden… Något med höst skulle passa bra.

Aha! Linda Olsson kommer med en uppföljare! Sonat till Miriam. Verkar vara en god klassisk roman. Ouch! Dags att ta tag i Jag vill sjunga dig milda sånger. Det här liknar faktiskt ingenting.

Maisie Dobbs var en lätt förälskelse när den kom här för några år sedan. Sen kom jag mig aldrig riktigt för att läsa den andra boken. Nu kommer en till bok om Maisie av Jacqueline Winspear som får den svenska titeln Lögnen. Kanske är det den tredje boken… Påminner mig om att jag vill läsa mer om Maisie. Snart väldigt snart.

Joe Hill kom med skräckisen En hjärtformad ask som inte skrämde mig särdeles, och jag som brukar vara så harig. Nu kommer en novellsamling med titeln Vålnader. 14 olika noveller på olika teman. Och detta är tydligen den ursprungliga debuten.

Och minsann. Denise Rudberg spottar ur sig ännu en chicklit med ett kvinnonamn som titel. Nu kommer Åse. De tidigare var väl Jenny och Matilde om jag minns rätt… Rudbergfans får väl vad de förtjänar, eh förväntar sig menar jag.

Håkan Nesser är en av mina absoluta favoritförfattare. Jag tycker att hans Van Veeteren-serie är okej, men att de mer fristående romanerna är strålande. Barbarotti-serien gillar jag också. Nu kommer den tredje boken om Gunnar Barbarotti i augusti och den har titeln Berättelse om herr Roos.

Även Maria Ernestam kommer med en ny roman i höst som kommer ha titeln Alltid hos dig. Jag har läst den och jag tyckte mycket om den. Måste bara ta tag i Busters öron så att min Ernestam-svit är komplett…

Är du sugen på något annorlunda och egensinnigt kan jag rekommendera Henrik Kullanders tredje roman Medan floden stiger som kommer i augusti. Korta lösryckta intryck och tankar faller över varandra. Först tänkte jag va!? sen bildar intrycken en miljö och tankarna en bakgrund och det blir desto bättre. Jag tyckte mycket om den.

Jag tyckte verkligen mycket om Berlinerpopplarna av Anne B. Ragde, och gillade även uppföljaren Eremitkräftorna, om än inte riktigt lika mycket. I augusti kommer Ragde med den tredje boken om familjen Neshov Vila på gröna ängar. Jag vet att många längtar.

Det var länge sedan jag läste något av Theodor Kallifatides. Jag vill minnas att det var en av hans deckare och att jag tyckte om den. I augusti kommer han med en ny roman Vänner och älskare, som tycks vara en vanlig roman om kärlek och livet, men säkert speciell som bara Kallifatides kan vara.

Den enda deckare i höstens utgivning som jag blir genuint nyfiken på är Elisabeth Gileks Varför dog Monika P? Min säljare på förlaget säger att Gilek är långt bättre än den uppmärksamhet hon får och att denna nya roman är kanon. Hela romanen igenom får man som läsare tydligen följa handlingen inifrån den döda kvinnans perspektiv. Är det bra gjort kan det bli exeptionellt.

September
Böckerna om Rebecka Martinsson har fallit mig väl på läppen, även om de kanske inte är böcker som stannar hos mig så länge efter läsningen. Men bra är de tycker jag. I september kommer den fjärde boken av Åsa Larsson i serien om Rebecka och den heter Till dess din vrede upphör. Jag längtar redan.

Mian Lodalen kommer med en ny roman till hösten. Titeln är Dårens dotter och det ska vara en delvis självbiografisk barndomsskildring av en far som dyker upp när det passar honom. Men inte klander utan kärleksfull skildring enligt sagan från förlaget.

Johan Theorin, vars Skumtimmen jag inte läst ännu men läslängtar efter, kommer med en ny roman i höst. Nattfåk är titeln och den släpps i början av september. Bäst att ta tag i Skumtimmen så att jag är redo för Nattfåk sedan.

Åsa Jinder kommer med en roman om barnlöshet. Vill du ha barn med mig? heter den och handlar om Sofia och Joakim som bestämmer sig för att skaffa barn. Snart inser de att det inte är att bara skaffa, ibland går det inte så enkelt som man tror. Angeläget tema och enligt förlaget i samma anda som Ingemarsson och Keyes.

En bok som verkar helt vansinnig och därmed spännande är Gertrud Hellbrands Scenario X. Ett gäng ungdomar startar ett företag vars verksamhet består i att kunderna helt enkelt beställer lite action i sitt liv, lite adrenalin i sitt blod. Men gänget är våldsbenäget och iskallt. Skulle du våga göra en beställning?

Säkert mest omdebatterad i höst gissar jag att Gellert Tamas nya bok De apatiska kommer att bli. Den handlar om spelet och myterna kring de apatiska barnen. Om politikernas utspel och om vandringssägner som till slut med journalisters hjälp blir till en sanning.

Majgull Axelssons nya roman Is och vatten, vatten och is handlar om ett föräldralöst tvillingpar som växer upp i Landskrona. När de växer upp och blir vuxna skiljer livet dem åt, och romanen handlar om hur den som varit närmast kan bli som en främling. Låter typiskt Axelsson tycker jag, och jag blir lite nyfiken. Länge sedan jag läste något av Majgull.

Självbiografiskt och utlämnande lär det vara i Per Olov Enquists Ett annat liv. Där berättar han bland annat om sitt alkoholmissbruk som varit mer omfattande än han låtit någon få veta. Kan nog snackas lite om den här.

Oktober
Så kommer också boken jag aldrig trodde skulle (få) komma ut. Tillverka dina egna sexleksaker heter den och är enligt förlaget ”på fullaste allvar med glimten i ögat”. Knyt din egen läderpiska, dreja en dubbeldildo och sticka, virka etc. Jag blir alldeles matt. Och rätt generad.

Äntligen! Jag tyckte väldigt mycket om haussade Amberville av Tim Davys. I oktober kommer uppföljaren Lanceheim. Även den utspelar sig i mjukdjursland och jag längtar, längtar, längtar redan nu.

November
Carina Rydbergs Den som vässar vargars tänder har jag faktiskt inte vågat läsa. Någon sa att den var så otäck så jag har stannat vid att titta på omslaget. Nu kommer hon med en ny roman till hösten som också verkar ruggig. Främlingarna heter den och blandar tydligen psykologiska irrgångar med science fiction. Kan bli hur läskigt som helst. Bäst att läsa den fort när den kommer så att jag inte hinner få höra att den är otäck.

2009

Maj
Baksidestexten till Igelkottens elegans av Muriel Barbery som utkommer på Sekwa förlag i maj 2009 kittlar verkligen min fantasi. Språket är just i min smak och jag längtar redan nu!!!

1 kommentar »

  1. Jättesnygg sida! Jättebra info! Du är helt suverän! Du är hela Sveriges boktant 😀

    Ninna ninna ninna na…

    Stor kram

    Kommentar av Ika | januari 20, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: