Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Tips!

Romandags?

Maria Ernestams nya roman Alltid hos dig befinner sig i gränslandet mellan deckare och roman tycker jag. Mest skulle jag kalla det roman, men kanske med lite deckarinslag. Riktigt bra är det i alla fall. Tycker också att hennes tidigare Caipirinha med döden och Kleopatras kam är bra men kanske inte riktigt lika breda i målgrupp som Alltid hos dig. Busters öron har jag ännu inte läst.

För den deckarsugne:

Till skogs av Tana French var en riktig höjdare tycker jag. En intrig som hugger, ett berättarperspektiv som är så nära att det nästan blir klaustrofobiskt och ett språk som passade perfekt. Klockrent och jag väntar med spänning på nästa roman av denna debutant.

Deckare men lite extra bra:

Mary är nyss bliven myndig och har åkt över från Amerika till England för att besöka ett av sina hus. Hennes föräldrar och bror är döda och hennes arv har förvaltats av ogina släktingar. Nu åker hon för att ta tillbaka det som är hennes. Men det är inte lätt, och en dag vandrar hon ilsken över heden och stöter ihop med en äldre man. De kommer att bli vänner och han lär henne allt han kan. Kombinationen dem emellan är perfekt. Hon är ung och klipsk och han är Sherlock Holmes. Jag älskade verkligen böckerna om Mary och Sherlock (de jag läst vill säga) för, förutom att vara spännande och intelligenta, fick de mig att känna det som att jag kände till saker om Holmes som var mer sanna, än de som andra visste. Och då är det bra gjort. Författaren heter Laurie R King och den första boken i serien heter The beekeeper’s apprentice, i svensk översättning Drottningfällan.

För tonårstjejen/romantikern:

Twilight-serien av Stephenie Meyer tilltalar den svärmiska tonåringen inom mig. Det är erotiskt längt och samtidigt spännande handling. Ursnygga och övermänskligt starka vampyrer i en liten håla i staterna. Dit kommer en helt vanlig tjej med den ovanliga och farliga gåvan att hennes blod luktar oemotståndligt gott för just dessa vampyrer.

En vanlig men ovanlig roman:

Enhet av Ninni Holmqvist är en dystopisk men intressant framtidsskildring, där människor som inte fått barn vid en viss ålder betraktas som umbärliga, och hämtas till Enheten, där de vårdas med omsorg för att vara en så vital organbank som möjligt. Interssanta etiska dilemman hanteras snyggt och på ett sätt så att det inte blir alltför deprimerande, som det lätt skulle kunna bli. Nu i billiga och lätthanterlig pocket. En bok som jag tycker förtjänar fler läsare och mer uppmärksamhet än den fått hittills.

Litterär action:

Den följde med på semestern av en slump, men visade sig vara bäst av de fem. Den sista hemligheten eller The rule of four av Ian Caldwell och Dustin Thomason är en välskriven action där en bok och dess innehåll utgör gåtan. Det är schiffer, koder och en mängd humanistisk kunskap. Bättre än Da Vincikoden men kanske inte lika snabbläst. Mer substans helt enkelt. Rekommenderas varmt om du vill ha lite kvalitetsaction och dessutom bli sugen på kunskap.

Ja det kommer mera här. Ska fylla på snart. Klicka på kategori betyg 5 om du är otålig och nyfiken på fler höjdare.

1 kommentar »

  1. ÄLSKAR Drottningfällan och läser den gärna om och om igen.

    Enhet; håller helt med!!! Läs den!!!

    Kommentar av Ika | juni 10, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: