Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Varför dog Monika P? av Elisabeth Gilek


När jag genom jobbet träffade säljaren för Wahlström & Widstrand pushade han hårt för Elisabeth Gileks författarskap och förstås särskilt för hennes nya deckare Varför dog Monika P? Ett mindre vanligt berättartekniskt grepp som hon klarar av med bravur, sa han. Och jag är faktiskt böjd att hålla med.

Boken börjar som många andra deckare med att man hittar en kropp som har legat ett tag. Det ovanliga är här att när kroppen hittas är hon fortfarande mentalt kvar i rummet. Poliserna och teknikerna ser henne inte men hon ser dem, hör dem och förstår inte alls vad som hänt. Vad är det som de håller på med och vad är det för äckligt som ligger på golvet?

Sakta försöker hon lägga ihop saker hon hör poliser, tekniker och obducenter säga, med sådant som hon mödosamt kommer att minnas. Vem var hon när hon levde? Vem dödade henne? Och varför var hon tvungen att dö?

Det hade kunnat bli verkligen hur dåligt som helst. Och det blir riktigt bra om du frågar mig. Berättarperspektivet är konsekvent genomfört och logiskt. Det känns varken konstigt att följa det döda offrets funderingar och perspektiv. Det är helt enkelt väldigt snyggt gjort. Ett gott hantverk och en bra deckare.

Nu håller jag med säljare från W&W. Varför får inte Gilek mer uppmärksamhet än hon fått hittills? Läs den här om du vill ha något lite annorlunda men ändå en pålitlig deckare. Det enda jag har att invända är den sista meningen i boken. Den hade jag definitivt klarat mig utan.

Själv har jag köpt Jessica Jungs saknad på pocket och ska ta den så fort en lucka dyker upp i lässchemat.

350 sidor
Utgivningsår: 2008

Annonser

september 6, 2008 - Posted by | Betyg 4, Deckare, Ovanlig roman |

3 kommentarer »

 1. ÅH! Kikade in här via en annan blogg och blev vara så himla nyfiken på sista meningen…? 😉

  Appropå Gilek så läste jag aldrig första boken ”Jessika Jungs saknad” för jag råkade (?) läsa en recension som mer eller mindre sågade den vid fotknölarna.

  Kommentar av Fru E | september 7, 2008 | Svara

 2. Den ska jag sätta upp på listan över böcker jag vill läsa.

  Kommentar av elin | september 11, 2008 | Svara

 3. Har nyss läst ut ”Varför dog Monika P”. Gillade boken. Ett litet annorlunda grepp för att följa ”jakten” på en mördare. Detta kombineras med att man får sig en bild av Monikas liv, ungefär som om det egentligen handlade om hennes öden och äventyr, ett slags memoarer.
  Jag hade en sentimental känsla när jag läste boken – kände för hennes person samtidigt som man visste att det skulle gå käpprätt åt skogen (hon blir ju mördad) och just det faktum att hon berättar själv om vad som hände utan att veta om vad som komma skulle (förutom att bli mördad). Man riktigt kände hur hennes själ klamrade sig fast vid ”livet” för att bl a få vetskap. Författaren ”hoppar” en del mellan ”dåtid” och ”nutid” men gör det på ett sånt skickligt sätt så att allt känns som nutid.

  Kommentar av Zulo | december 21, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: