Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Ladies av Mara Lee


Den var väldigt haussad när det kom ut, Ladies av Mara Lee. Svensk högkvalitativ chicklit kallades det. Väldigt spännande tyckte jag att det verkade. Som vanligt tog det en väldig tid innan jag verkligen kom mig för att läsa den. Men vad kan vara lämpligare vid poolen i Grekland tänkte jag och så packades den ner. Och poolvänlig var den absolut.

Berättelsen handlar om fyra kvinnor lite drygt trettio år gamla och en man i samma ålder. Några av dem har vuxit upp på samma ort och känner varandra därifrån, andra har träffats senare i livet. Det som binder dem samman är Siri, och de starka känslor de alla hyser för henne.

Siri började fotografer i sina tidiga tonår och fascinerades redan då av kombinationen av nattsvart allvar, sorg och skönhet. Hennes bilder är alltid erotiska på något vis och hennes särart har gjort henne till en stor konstnärlig fotograf i Paris och världen.

Jean var tidigt hennes konstnärlige följeslagare. Han hjälpte henne att välja ut sina objekt, eller offer kan man nästan säga. För dem Siri fotograferade kände sig inte sällan utnyttjade efteråt. Lea var en av dem, och även Laura. Men medan Laura fortfarande är förälskad i Siri förtärs Lea nästan av sitt hat. Och äntligen har Lea funnit ett sätt att komma åt Siri, nu ska hon få sin hämnd för de foton som togs i Paris.

Är det då chicklit frågar jag mig. Nej det tycker jag inte. Det saknas för många av chicklitens komponenter för det. Att det handlar om vackra kvinnor i 30-årsålder som arbetar inom media/konstnärligt och som gillar ytliga ting, räcker inte. Jag saknar utveckling, hjärtesorg och … det kan jag ju inte säga. Vill inte förstöra någons läsning. En vanlig roman tycker jag att det är. Och om man då inte ser det som chicklit utan som en roman, så ifrågasätter jag verkligen det där med den påstådda litterära kvaliten. Visst skulle det vara bra om det var chicklit, men för att vara roman är det inte något att sätta fokus på direkt.

Och det är lite för ytligt för mig. Lite för vackert, så mycket strålande skönhet och blickar som dras att jag blir alldeles matt. Det är inte min värld och det lockar mig inte. Försöken till fördjupning och finkulturell förankring i samband med konstnärligt fotografi, faller jag inte för.

Så summa kardemumma. Inte imponerad, men helt okej poolläsning. Inte dåligt på något vis, men inte heller så bra att jag baxnar direkt. Nog om Ladies.

378 sidor
Utgivningsår: 2007

augusti 25, 2008 - Posted by | Betyg 3, Vanlig roman |

2 kommentarer »

  1. Intressant! Jag läste den utan att ha fått den beskriven som chick-litt, så jag hade helt andra förväntningar. För mig var det ytliga en del av bokens budskap: så här är samhället, hur ska vi hantera det. Jag har tänkt en hel del på boken sedan jag läste den (i julas) och det är ett gott tecken. Men jag håller helt med om att det finns tveksamheter!

    Kommentar av fullbokhylla | augusti 26, 2008 | Svara

  2. Jag håller med. Det här är en helt Ok roman, men det är ingen chicklit. Däremot tycker jag den hade något som fängslade mig igenom boken, även om det var lite småtradigt också ibland och rätt absurt tidvis. Men läsvärt, en helt Ok roman, dvs en trea också från mig.

    Kommentar av Kristin | augusti 26, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: