Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

The colour of magic av Terry Pratchett

Jag har läst lite fantasy och lite science fiction. Inte mycket men tillräckligt för att känna att Terry Pratchetts böcker om Discworld (Skivvärlden) nog är något som jag borde ha läst, åtminstone en bok. Så när sambon tryckte The colour of magic, som är den första boken om Discworld, i min hand var jag inte sen att misstycka. Det var nog en god idé. Dessutom är den ju rätt tunn, och vad jag förstod, även rolig. Säkerligen underhållande och snabb läsning.

Ack vad jag bedrog mig. Kanske inte så mycket vad gäller det där underhållande, men vad gäller snabb. Men mer om det senare.

Discworld som världen heter, gör så på grund av att den består av en skiva, som står på en sköldpadda som i sin tur står på en elefant, eller nåt sånt. Kanske var det tvärtom. Världen är alltså platt och slutar tvärt så att havet rinner över kanten. Det finns gudar som styr över detta och som inte sällan slår vad och spelar tärning om hur det ska gå för landets innevånare. Det finns också magi i olika mängder och därmed även magiker. Och så vanliga människor och bestar förekommande i fantasy.

Till denna värld kommer en turist från en annan värld. Han är väldigt naiv och nyfiken, dessutom har han med sin en koffert innehållande sin reskassa och annat användbart. Reskassan är enligt hans mått mätt normal, men valutaskillnaden är enorm och när turisten enligt eget tycke betalar skäligt, är det flera månadslöner för mottagaren. Resultatet blir att alla stans skurkar spanar in turisten och hans koffert, med inte helt ärlig agenda.

Där råkar också Rincewind befinna sig. En rätt medioker magiker som aldrig lärde sig en enda trollformel, förutom den otroligt mäktiga formel som tog sig in i hans huvud på eget bevåg och sedan dess hotar att slippa ur honom när han är i fara. Nåväl, denna magiker har språkkunskaper och blir lejd av turisten Twoflower som hans tolk.

Och där drar det igång.

Helt vansinniga saker händer, helt i stil med Douglas Adams Hitchhiker’s guide to the galaxy’s makalösa tankesnurror. Och visst är det roligt, och fascinerande. Och ibland som med turisten och hans valutatabbar och hans oförmåga att förstå att den här världen kan vara farlig även för honom – han är ju bara turist (jämför överklassklättrarna på K2 som höll på att stryka med härom veckan) och vill ju bara titta lite på banditerna, monstren och drakarna. Kanske skaka hand och ta ett foto? Jämför också med oss västerlänningar på semester i länder som har en svagare valuta än vår.

Men samtidigt så hänger jag inte med. Jag är inte tillräckligt bra på witty engelska för att känna att jag kan tillgodogöra mig The colour of magic. Det är för mycket ordlekar och fantasier för att jag ska greppa allt och jag tror att det är mycket roligheter som helt enkelt går mig förbi. Och det känns så himla synd.

Så jag tittade faktiskt om jag kunde låna den på biblan på svenska men det enda som fanns var ljudbok, och kanske ska jag ta det lite senare. Eller så tar jag helt enkelt och lånar någon annan bok av Pratchett på svenska. För det blir nog något mer av honom, men på svenska. Ibland måste man se sina begränsningar och här såg jag min.

285 sidor
Utgivningsår: 1983
Svensk titel: Magins färg
Serie: Discworld (Skivvärlden) bok 1

augusti 8, 2008 - Posted by | Betyg 3, Extraordinär, Fantasy, Humor |

7 kommentarer »

 1. Lustigt, jag jämförde också med Liftarens guide. Jag fann den ytterst underhållande men den kräver nog viss säkerhet på engelska för att man skall få ut mesta möjliga. Jag läser just nu den andra boken på svenska och är lite rädd att den skall förlora på översättningen.

  Kommentar av Arina | augusti 8, 2008 | Svara

 2. Att man alltid ska vara orolig för något! Att man inte är tillräckligt bra på originalspråket slåss med att översättningen inte ska vara tillräckligt bra.

  Nu mumlar sambon i mitt öra dock att översättningarna till svenska lär vara erkänt bra. Men jag tror jag väntar på din (Arinas) recension av del två läst på svenska.

  Kommentar av loveina | augusti 8, 2008 | Svara

 3. Jag har läst diverse delar i serien om skivvärlden och kan intyga att läsordningen är högst frivillig. Prova gärna på svenska, det är lika hejdlöst roligt på vårt språk även om en del ordlekar är oöversättliga (jag vet t.ex. inte hur man ska kunna tolka till svenska Pratchetts förvrängning av rock music -> music with rocks in it).

  Kommentar av Paula | augusti 9, 2008 | Svara

 4. Inte så länge sen som jag läste denna bok, fast på svenska. Den (plus fler ur serien) står i bokhyllan och jag tyckte det var på tiden att jag läste den… hade fuskat och läst Herrskap och Häxor redan. Gillar verkligen Pratchetts humor! Fast anser nog Nanna Ogg vara en härligare karaktär än Rensvind, även om han är extrem på sitt eget vis. ^^

  Kommentar av Snöfrid | augusti 9, 2008 | Svara

 5. Vilka böcker är Nanna Ogg med i? Så jag vet var jag ska fortsätta när lusten faller på. Har också fått Lerfötter rekommenderad av Ka.

  Kommentar av loveina | augusti 9, 2008 | Svara

 6. – Trollkarlens stav (Equal Rites)
  – Häxkonster (Wyrd Sisters)
  – Häxor i faggorna (Witches Abroad)
  – Herrskap och Häxor (Lords and Ladies)
  – Masker (Maskerade)
  – Hugg mot strupen (Carpe Jugulum)

  Inte fullt säker på den svenska titeln på sistnämnda boken. Men tror jag iaf fick med alla böckerna som handlar om häxorna, skrev dem i ordning om du ville veta oxå. 😉
  Trevlig läsning!

  Kommentar av Snöfrid | augusti 10, 2008 | Svara

 7. Jag har ett problem när det gäller Pratchetts böcker. När jag läser dem så tycker jag att de är jätteunderhållande, men sen så glömmer jag alltid hur de slutar.
  Ta till exempel ”Trollkarlens stav”. Jag har läst den minst fem gånger under de gångna åren, men hur många gånger jag än läser den så glömmer jag hur den slutar. Ibland så börjar jag undra om jag någonsin har läst slutet, men det måste jag väl ha gjort… Eller?

  Kommentar av Sarah | augusti 11, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: