Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Odjuret av Anders Roslund och Börge Hellström

Under ett bevakat sjukhusbesök lyckas en dömd sexförbrytare rymma, trots att han har kedjor kring både händer och fötter. Innan polisen lyckats hitta honom igen har han återigen kidnappat en liten flicka, förgripit sig grovt på henne och sedan dödat henne.

När den mördade flickans pappa får klart för sig att de inte lyckats fånga mördaren trots ett stort polispådrag med poliser stationerade på förskolor och skolor på orterna omkring och han dessutom får klart för sig att det här inte är en man som tänker stanna här, att det garanterat kommer att bli fler små lemlästade flickor och förtvivlade föräldrar, då bestämmer han sig för att göra det som polisen uppenbarligen inte förmår. Han lyckas ta reda på uppgifter om mördarens historia och väntar ut honom i sällskap av ett ärvt gevär.

Och där slutar deckaren och där börjar den egentliga berättelsen. Vems liv är mest värt? En dömd sexförbrytares eller en femårig flickas?

På så vis är Odjuret av Anders Roslund och Börge Hellström en av de mest intressanta och tänkvärda böckerna jag läst på länge. Det etiska dilemmat är olösligt, och effekterna de beskriver är högst troliga. Den psykologiska aspekten är briljant och skildringarna inifrån fängelset mycket lärorika.

Jag har inte mycket att invända, knappt något alls faktiskt. Men ändå blir det inte ett toppbetyg, vad det nu kan bero på. Bra var det men inte strålande strålande.

Men läs den om du inte gjort det. Mest för att den inte bara är en deckare utan även ett inlägg i den moraliska debatten om mänskliga rättigheter i kombination med grova brott.

358 sidor
Utgivningsår: 2004

april 11, 2008 - Posted by | Betyg 4, Deckare, Extraordinär | ,

1 kommentar »

  1. Jag tycker att ”Odjuret” är en av de absolut bästa böcker jag läst på flera år. Jag ger den inte heller toppbetyget 5/5 möjliga (men 4/5), helt enkelt för att ibland är det partier som inte känns lika genomtänkta.

    MEN de partier som berör, som du också skriver, det etiska dilemmat är så bra formulerade (och dessvärre otäckt aktuella just nu).
    Författarna använder också ett för mig ovanligt naket och rått språk som griper mig väldigt mycket.

    Jag har fortsatt läsa Hellström/Roslunds böcker och alla behandlar olika etiska dilemman. Kvalitén skiftar men jag rekommenderar dem alla. Läs dem helst i rätt ordning 😀

    Kommentar av Ika | april 17, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: