Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist

Det ligger som ett elektriskt spänningsfält över Stockholmsområdet. Människor drabbas av en outhärdlig huvudvärk som bara tycks öka i intensitet. Samtidigt börjar elektriciteten leva ett eget liv. Tv-apparater, spisar och lampor, alla elektriska saker går inte längre att stänga av utan tycks snarare öka i sin laddning. När spänningen är så stark att man tror att man ska sprängas inifrån, upphör den plötsligt. Och allt blir lugnt. För en liten stund.

Tills man upptäcker att mängder av döda vaknar igen. Total kalabalik utbryter på stadens bårhus och chockade anhöriga öppnar sina dörrar och finner sina nyligen avlidna anhöriga som vill hem igen.

All tillgänglig personal kallas in men räcker inte till, man tar till polis och militär. Man upptäcker att det är människor som dött de senaste två månaderna som vaknat igen. Men deras hjärtan slår inte och hjärnaktiviteten är mycket låg. Det finns inte mycket kvar av de personligheter som de hade i livet, kvar finns bara kroppar i olika stadier av förruttnelse som vill hem igen.

Där finns också ett helt nytt fenomen. Det verkar som att människor som befinner sig i närheten av de uppvaknade döda, kan höra varandras tankar, och både kan påverka de uppvaknade och påverkas av dem.

Omdöme: Det är lustigt för samtidigt som jag upplevde den som oengagerande och svår att komma in i, så läste jag ut den på en dag. Förvisso bestämde jag mig, men det kändes inte som att jag behövde många timmar. Och då när jag väl var igång så tyckte jag inte alls att den var oengagerande eller seg.

Kanske var det den obehagliga känslan som låg över boken som gjorde att jag till en början drog mig för att läsa. Men vad som uppenbarligen är genomgående för John Ajvide Lindqvist är att det sällan blir ohanterligt obehagligt. Liksom bara lite lagom. Det blir aldrig skräck det blir mysrysare och det funkar.

Och på samma gång lyckas han väva in frågor om etik och funderingar kring hur samhället skulle hantera situationer som innan de uppstår, är helt otänkbara. Som att de döda vaknar till exempel. Det sätt som regeringen hanterar det hela i boken, är inte helt otänkbart men kanske lite långsökt ibland.

Jag kan inte säga att jag tyckte att den var jättebra direkt. Men absolut inte dålig. Och den kommer nog att hänga kvar, för även om den inte lyckades beröra så fick den mig att fundera. Helt klart annorlunda och intressant. Läs den om du vill ha något som bryter av deckarströmmen och chicklitgeggan.

333 sidor
Utgivningsår: 2005

februari 6, 2008 - Posted by | Betyg 3, Spänning, Uncategorized, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: