Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Den siste tempelriddaren av Raymond Khoury

En unik utställning ska invigas i National museum i New York. För första gången är ovärderliga föremål från hela världen samlade under samma tak, föremål som har en sak gemensamt – att de är uråldriga krista reliker av olika slag. Invigningen är ett påkostat kalas och gästerna är många och viktiga. Så händer det som inte får hända och som ingen någonsin kunnat tänka sig. Utställningen utsätts för ett brott. Mitt under invigningen kommer fyra ryttare klädda som tempelriddare ridandes uppför trappan till muséet. De dödar på sin väg in och när de väl är inne är det uppenbart att de inte hyser någon särskild respekt för kristna reliker. De skjuter sönder statyer och krafsar ihop det guld de kommer över. Bara en ryttare beter sig istället ovanligt sansat. Han tycks ha siktat in sig på en särskild sak, som också är det enda han tar med sig. En tingest som i katalogen benämns som en rotoromkodare men vars funktion inte är riktigt klargjord.

Stölden väcker stor uppståndelse och till och med Vatikanen flyger in folk för att övervaka utredningen. Arkeologen Tess som var ansvarig för utställningen och även närvarande vid brottet kan inte sluta att fundera över just rotoromkodaren och vad det säger om riddarna och deras motiv.

Så börjar brottslingar dö över staden. Det är uppenbart att någon eliminerar de riddare som var med, en efter en. Någon har uppenbarligen en tråd att följa, en tråd som polisen helt och hållet saknar men som Tess kanske börjar kunna nysta i.

Omdöme: Intrigen och upptakten var spännande, nästan strålande. Sedan gick det utför, mycket raskt utför. Det blev mycket snart klichéartat, förutsägbart och rätt pinsamt. Det finns egentligen inte särskilt mycket positivt att säga om boken tycker jag, förutom det faktum att den fick mig att återigen bli intresserad av religionshistoria och sugen på att läsa en kritisk studie av bibeln. Eller sugen på att läsa något bra. För det var det här verkligen inte.

411 sidor
Utgivningsår: 2005 (Sverige 2006)
Originaltitel: The Last Templar
Översättning: Ulla Danielsson

Annonser

juni 4, 2007 - Posted by | Äventyr, Betyg 1 |

1 kommentar »

  1. Boken har lästs under febrigt tillstånd och kan således även ha påverkat läsarens omdöme. Intrigen är OK, men känns väldigt lätt stulen (uhum) men kanske genererar lite 3- sådär i poäng. Den litterära delen av skrivande har han nog glömt bort och den kanske får si så där 2,5 poäng om jag är väldigt snäll.

    Kommentar av kristinblom | januari 18, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: