Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Luftslottet som försvann av Stieg Larsson

Lisbeth Salander ligger svårt skadad på sjukhus. Hennes egen far och halvbror har både skjutit och begravt henne men det hindrade henne inte från att komma tillbaka och ge igen. Själv har hon skottskador både i bröstkorgen och en kula i huvudet. Hennes bror Niedermann är på fri fot men fadern ligger i rummet intill med krosskador där Lisbeth slog honom med en yxa. Mot alla odds genomförs en svår operation där kulan plockas bort ur Lisbeths huvud och snart är hon på väg tillbaka till livet igen.

Men Lisbeth ligger inte bara på sjukhus. Hon är dessutom i fängsligt förvar eftersom hon är efterlyst för ett flertal mord och andra brott. Brott som hennes bror till största del begått. Mikael lägger all sin energi på att försöka få polisen att förstå vad som egentligen händer, men märker snart att det är någon eller några högt inom polisen som inte vill att sanningen om Lisbeths far ska komma fram. De går så långt att de förfalskar bevisföring, planterar falska uppgifter och till och med mördar Lisbeths far, inne på sjukhuset.

Det är en hemlig organisation inom Säpo som inte ens den sittande regeringen känner till. Den har varit hemlig i årtionden och de som vigt sitt liv åt detta är beredda att försvara det med sina liv.

Medan Lisbeth ligger isolerad på sjukhus och väntar på att bli tillräckligt bra för att åtalas för brott hon inte är skyldig till, nystar Mikael och hans syster Annika i härvan Lisbeth Salander. Vad var det som gjorde att man inom myndigheterna valde att hela Lisbeths barndom blunda för de övergrepp som skedde i hemmet. Hur kunde det gå så långt att man lade in Lisbeth på mentalvård som 12-åring för att hon inte skulle avslöja faderns hemlighet?

Omdöme: Den kanske inte låter lika fängslande som de tidigare, men detta var minst lika spännande som de tidigare två, men kanske spännande på ett annorlunda sätt. Inte lika mycket action och vapen. Men minst lika mycket nervkittlande omständigheter och detaljer.

Vad jag gillar med Stieg Larssons böcker är all teknik som används. Jag gillar Lisbeth Salanders sätt att med sina nördvänner behärska nätet. Jag gillar när den svaga vinner över den onde, och jag gillar när hon gör det med list och finess.

Det är inte ofta det händer men det händer någon gång om året, och det här var definitvt ett sådant tillfälle. När man fastnar så i läsningen att man skulle göra allt för att inte förlora boken innan man är färdig, när man läser i ett tills det är klart, hela dygn så mycket man bara rimligen får. Sen blir det liksom ett tomrum, som man desperat försöker fylla med läsupplevelser som inte når upp i samma intentsitet. Så tag chansen du också, och njut av Stieg Larsson.

704 sidor
Utgivningsår: 2007

Serie: Millennium del 3

april 29, 2007 - Posted by | Betyg 5, Deckare, Extraordinär |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: