Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

En helt annan historia av Håkan Nesser

Varmaste högsommar och Gunnar ska äntligen få träffa sin älskade. En helt egen vecka i alldeles eget hus, nästan alldeles avskärmade från världen. På Gotland. Gunnar har fått strängaste förbud att medföra mobilen och tycker ärligt talat att det ska bli rätt skönt att bara komma bort. Så han tar med sig dagens oöppnade post och skyndar sig mot färjan till Visby. Väl framme, när det är färdigälskat för stunden, pustar Gunnar ut och öppnar posten. Bland reklam och räkningar ligger ett anonymt brev, där brevskrivaren påstår att han eller hon ska döda Erik Bergman. Du tänker väl inte hindra mig?

Gunnar slåss med samvetet. Han är ju på semester, vill inte åka hem redan nu, vill inte ens ringa kollegorna och berätta men inser att han måste. Inte för att han tar hotet riktigt på allvar men att helt bortse från att det skulle kunna ligga allvar bakom skulle vara brottsligt i sig. Efter att kollegorna är vidtalade slår sig Gunnar till ro. Inte tänker han avbryta sin semester bara för att han fått ett brev.

Men så hittas Erik Bergman död. Inte bara död – mördad. Någon har kallsinnigt knivhuggit honom under hans joggingrunda och sambandet till brevet går inte att bortse ifrån. Och när Gunnar kommer hem ligger där ett nytt brev. Denna gång är det en Hans Andersson som ska dö. Det finns alldeles för många män som heter Hans Andersson, även i Kumla. Kommer de att kunna hindra honom?

Omdöme: Nesser har en alldeles egen ton, som jag tycker om. Den tonen gör att ingen av hans romaner enbart är deckare, utan de handlar lika mycket om människor som om brott. De är enligt mitt tycke så mycket mer än bara mord och lösning. De är vad många andra försöker, en skildring av det liv som finns runtomkring brottet, bakgrunden till det hela och ramen likväl.
Det här är andra delen i sviten om kommissarie Barbarotti. Och det är gott. Jag gillar Barbarotti och hans kollegor, de är människor av kött och blod, med svagheter och styrkor, drömmar och besvikelser. De är människor.

Rekommenderar verkligen alla oavsett om man tycker om deckare eller ej, att testa en Nesser. Man brukar sällan bli besviken.

588 sidor
Utgivningsår: 2006
Serie: Barbarotti, del 2

Annonser

april 11, 2007 - Posted by | Betyg 4, Deckare |

1 kommentar »

  1. Hej boktoka (och andra läsare),

    Jag har nyss läst ut ‘En helt annan historia’ och sliter mitt hår över vilken detalj i ‘Anteckningar från Mousterlin’ som triggar Asunander att hitta mördaren, men klarar inte att klura ut det. Är det någon som har en god teori om vad triggern är?

    Anna-Karin

    Kommentar av Anna-Karin Østlie | oktober 19, 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: