Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Den äldste av Christopher Paolini

En första strid har stått. Eragon och hans drake Zaphira slogs väl, dödade en skugga och blev hjältar på kuppen. Fienden är på flykt, men säkerheten är rubbad. Nu vet den onde Galbatorix helt klart var Vardens fäste är någonstans. Nu kommer han att samla nya styrkor och slå till igen och hårdare, så snart han bara kan.

Tiden är knapp och Vardens härskare är död. Hans dotter Nasuada utses till ny regent och bestämmer sig för att flytta hela Varden till landet Surda som ligger söderut. Surda är enligt tradition vänligt inställda till Varden och fiender till Galbatorix, nu hoppas Nasuada att de ska ta emot dem med öppna armar så att de kan strida tillsammans mot Galbatorix.

Medan Varden flyr söderut, beger sig Eragon, Zaphira och alven Arya norrut mot alvernas skog. Där ska Eragon utbildas i magi och allehanda konster. Även Zaphira ska få sin del av kunskapen. Frågan är bara om de ska hinna lära sig tillräckligt mycket innan de måste tillbaka söderut och slåss mot Galbatorix.

Samtidigt i Eragons gamla hemby söker Galbatorix efter spåren av Eragon och hans kusin Roran ligger riktigt risigt till. Byn vägrar dock att lämna ut honom och snart befinner sig hela byn på regelrätt kollissionskurs med rikets trupper och de två vidunder som anför dem. De slåss så gott de kan, flera dör och många skadas. Roran inser att han måste ta ett beslut. Ska byns innevånare stanna kvar och dö en säker död, eller ska han övertala dem alla till att fly tillsammans. Söderut mot Surda verkar vettigt och bra.

Omdöme: Tja. Jag läste fort och intensivt, och det hjälpte nog. Jonas tyckte, som om han egentligen har något i min recension att göra, att det kändes som en mellanbok, en sträcka man måste förflytta sig, och så kan de nog vara. Det var mycket utbildning och uppladdning inför en avgörande strid i den tredje och sista boken. Men inte tyckte jag att det bara var resväg. Nog hände det saker och nog var det bitvis spännande och oväntade saker hände. Men det blir nog tyvärr inte mer än helt ok fantasy. Grabben är fantastiskt duktig för att vara så ung, men snart är hans första serie klar och då gäller det att bli vuxen och börja producera något mer än det här.

677 sidor
Utgivningsår: 2005
Originaltitel: Eldest – Inheritance Book Two
Översättning: Lottie Eriksson
Serie: Arvtagaren, bok 2

Annonser

april 6, 2007 - Posted by | Betyg 3, Fantasy, Ungdom |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: