Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Predikanten av Camilla Läckberg

En liten pojke smiter hemifrån i ottan för att leka riddare i Kungsklyftan i Fjällbacka. Väl där hittar han liket av en ung kvinna. När polisen kommit på plats och man lyft liken slås man av häpnad. Under kroppen låg benen efter ytterligare två kroppar. Uppenbarligen efter människor som varit döda ett bra tag.

Patrik Hedström kallas in från semestern för att leda utredningen. Han har egentligen föga lust. Hemma går Erica och är höggravid och han tycker nog att han borde vara hemma vid hennes sida istället. Men sanningen att säga så kanske det är lite skönt att komma hemifrån också. Det är lätt att gå varandra på nerverna i hettan. Kanske särskilt när den ena är höggravid och inte kan sova på nätterna ändå.

På jobbet börjar man snart ana att benen man hittat tillhör två unga kvinnor som försvann i bygden för över tjugo år sedan. Det ruskiga i kråksången är att man då trodde sig ha funnit den skyldige, även om man aldrig kunde fälla honom och att han påpassligt begick självmord strax därefter. Nu tyder allt på att samma gärningsman är igång igen. Både benen efter de två tidigare morden och den senaste kroppen, uppvisar samma typ av misshandel, en grov misshandel som måste ha plågat offren något fruktansvärt.

Snart får man reda på att det senaste offret var en ung tyska, men hur det kom sig att hon begav sig till Fjällbacka av alla ställen vet man inte, och vilken koppling hon kan tänkas ha till de gamla morden är helt obegripligt. Så försvinner ännu en flicka och plötsligt börjar tiden gå.

Omdöme: Men den förra och första deckaren var Läckberg en lovande debutant. Men med den här boken tycker jag att hon visar att hon är bland de bättre. Kanske inte stilistiskt, även om jag inte har något att änmärka på, och kanske inte i sina miljöbeskrivningar eller personporträtt, men det var något i plotten och i upplösningen på det hela som var så mänskligt. Och jag tror nästan faktiskt att den här berättelsen, i all sin absurditet egentligen, nog var den deckare jag läst som haft det mest genomtänkta och motivet till att begå så hemska gärningar. För ovanlighetens skull var det inte bara spännande och ett nöje att läsa, det berörde mig dessutom.

Läs Läckberg!

317 sidor
Utgivningsår: 2004

Serie: Falck/Hedström del 2

Annonser

mars 22, 2007 - Posted by | Betyg 4, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: