Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion

Vid julen 2003 insjuknar plötsligt John och Joans vuxna dotter Quintana i en konstig virussjukdom. Hon blir snabbt mycket sjuk och ligger på intensiven i koma. Utgången är mycket oviss och alla är självklart oroade.

Så fem dagar senare, när John och Joan efter sitt dagliga sjukhusbesök sitter hemma vid brasan och ska äta sin middag, dör John plötsligt i en hjärtinfarkt. För Joan är det naturligtvis en stor chock men hon inser inte hur mycket det faktiskt kommer att påverka henne. Efter att ha varit gift med samma man i 40 år och tillbringat de flesta dagar tillsammans arbetandes i hemmet så var det inte mycket som Joan inte diskuterade med John, och framför allt så är det ju så mycket som påminner om honom och det liv de levde.

Joan inser att hon är mitt i en sorgeprocess som gör henne själv helt nersatt och hon börjar läsa om sorgearbete och andras sorg för att försöka förstå vad det är hon går igenom och även för att få känna lättnaden i att andra känt och betett sig på samma vis. Till slut sätter hon sig för att skriva den här boken, som för att sätta punkt för det första året utan John.

Omdöme: Även om det kan kännas tungt att läsa en bok om sorg och förlust av någon som står en nära, så var det samtidigt för mig en rätt bra upplevelse. Genom att läsa om Dideons förlust och minnen, så kom jag att mer uppskatta det jag har idag. Vetskapen om att det faktiskt kan gå förlorat, och kommer att göra det en dag, fick mig att uppvärdera den relation jag har och hur jag lever.

Och boken ja. Den hade kunnat vara så mycket mer. Så mycket svulstigare, så mycket mer tårar och gråt och skrik. Den hade kunnat få mig att känna mig mer sorgsen och få mig att gråta. Nu gjorde den inte det och var kanske lika bra. Den var som den var helt enkelt och när det handlar om en bok som i sig varit själva sorgebearbetningen för en person som gjort en stor förlust, så är den vad den är och det är nog med det. Den har fyllt sitt syfte för författaren och att jag läste den med behållning är ren bonus.

254 sidor

Utgivningsår: 2005

Originaltitel: A year of magical thinking

Översättning: Ulla Danielsson

Annonser

mars 11, 2007 - Posted by | Betyg 4, Självbiografiskt, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: