Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Svart stig av Åsa Larsson

På en isbelagd sjö i norra Sverige är en man nödd och tvungen att bryta sig in i en ark, dvs ett litet fiskehus placerat på isen för att kunna pimpla i värme. Väl inne i arken hittar han kroppen av en kvinna.

Anna-Maria Mella och hennes kollega Sven-Erik Stålnacke är de poliser som får hand om fallet med kvinnan i arken. De konstaterar snabbt att det är mycket med hennes död som är konstigt. Dödsorsaken är att hon blivit i princip pålad. Någon har stuckit henne med ett långt vasst föremål in genom bröstkorgen, genom hjärtat och ut ur kroppen på andra sidan. Men innan dess har hon torterats med elektricitet så att hon tuggat sönder tungan.

På samma ort jobbar nu Rebecka Martinsson som allmän åklagare. Efter sin mentala totalkollaps gjorde hon sig av med hela sitt stockholmsliv och flyttade hem till sin farmors hus igen. Där blev hon lockad att ta ett jobb för den lokala åklagarmyndigheten. Det är inne på hennes kontor som Sven-Erik Stålnacke genom att associera till de dräkter Rebecka brukar ha på sig, kommer på att han sett den mördade kvinnan i dräkt, på ett foto i tidningen för inte alltför länge sedan. Snart har de en identitet på henne och hennes bror och deras gemensamma vän och arbetsgivare är på väg upp för att identifiera henne.

Efter intervjuerna med brodern och arbetsgivaren står det än mer klart att det inte är mycket som stämmer med något alls kring kvinnans död. Det är något lurt med hela företaget Kallas Mining, där kvinnan hade en hög position, och likaså hennes bror. Rebecka som är en rackare på att se oegentligheter i företagsaffärer sätter genast tänderna i ärendet, samtidigt som polisen nystar vidare med intervjuer, telefonlistor och allmänna efterforskningar. Man upptäcker också en lokal journalist som börjat rota i Kallas Mining dött alldeles nyligen. Inte alls naturligt som hustrun ville få alla att tro. Man ser snart att Kallas Mining sprider död omkring sig. Frågan är bara om det är medvetet och vem som ligger bakom det.

Omdöme: Åsa Larsson är fenomenal. Hon har här skrivit en bok som tar tag i läsaren direkt och man har ingen chans att värja sig mot denna sugande berättelse. Egentligen blir det riktigt spännande först mot slutet, men luskandet under tiden är nog så spännande. Man kan av någon anledning liksom inte slita sig. Och det är ett gott betyg bara det.

Dessutom så gillade jag de övernaturliga inslagen. Kanske just för att de var så diskreta och inte alls tog den plats de hade kunnat få. Mycket trevligt tycker jag.

En bra deckare var det här. En riktigt bra deckare. Läs den vet ja!

424 sidor
Utgivningsår: 2006
Serie: Rebecka Martinsson del 3

oktober 29, 2006 - Posted by | Betyg 5, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: