Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Djävulen bär Prada av Lauren Weisberger

Andrea Sachs är nyutexaminerad från universitetet med en examen i litteratur och hennes drömyrke är att få arbeta som journalist på någon av de stora drakarna. Vägen dit kan tyckas lång och krånglig och plötsligt finner hon att Miranda Priestly, chefredaktör på den stora modetidningen, har läst hennes ansökan och kallat henne till intervju, men inte för att anställa henne som skribent eller journalist, utan helt enkelt som en av Mirandas personliga assistenter.

Men det som Andrea tror ska vara en enkel fot in, visar sig vara rena rama helvetet. Miranda kräver service dygnets samtliga timmar, alla dagar i veckan, och en service som går utanför allt Andrea kunnat tänka sig. Böcker flygs över Atlanten för att hinna fram till döttrarnas frukost, hela dagar ägnas åt att försöka hitta rätt kjol att skicka till Miranda på hennes semester efter så vaga önskemål som att hon vill ha en kjol.

Det beteende som Andrea från början iakttog intresserat och med avsky, finner hon mer och mer att hon själv börjar anta. Hon kan inte gå på toaletten om Miranda ska ringa, hon är ständigt på helspänn, alltid beredd att göra sitt yttersta för att i bästa fall få en utskällning som belöning. Sakta men säkert förvandlas hennes liv till jobb, jobb och Miranda. Hon försummar sin pojkvän, har knappt någon kontakt med sin familj och märker inte att hennes bästa väninna dricker alldeles, alldeles för mycket.

Omdöme: Jag bävade lite inför att läsa denna bok. Har hört hur otroligt elak denna Miranda ska vara och fick liksom olust att läsa om all denna elakhet. Men snart släppte den spänningen och boken tog fart. Underhållande måste jag nog erkänna att den var, men jag tror nog faktiskt att den hade förlorat mycket av sitt värde och mitt intresse om det inte var för att jag visste att den var i princip självupplevd och att människor som det här faktiskt finns på riktigt.

Men att det är hyfsat autentiskt innebär också att den dramatiska kurvan inte är den bästa. Upplösningen kommer snabbt och överraskande, och saknade en uppbyggnad och kulmen. Men det kanske är smällar man får ta.

Jag skulle nog kalla den läsvärd och intressant, men då mer för autenticiteten än det litterära innehållet. För bättre böcker kan man läsa, även inom denna genre.

394 sidor
Utgivningsår: 2003
Originaltitel: The devil wears prada
Översättning: Katarina Jansson

september 30, 2006 - Posted by | Betyg 3, Chicklit |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: