Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Mannen i sjön av Arnaldur Indriđason

Vattnet i den isländska sjön Kleifarvatn skjunker oförklarligt och obönhörligt. På botten hittas ett skelett fastbundet vid en rysk spionutrustning. Skelettet är gammalt och snart inser man att det nog legat där sedan kalla kriget. Amerikanska trupper på ön och en rysk spionutrustning talar sitt tydliga språk. Men inte mycket mer än så har Erlendur och hans kollegor att gå på när de börjar nysta i fyndet.

Samtidigt får vi följa en isländsk student på 1950-talet som tror på den kommunistiska idén. Han åker till Östtyskland för att studera och träffar där andra islänningar såväl som tyskar. Särskilt en tysk, Lothar kallar han sig och han är mycket intresserad av vad de isländska studenterna har var sig och vad de tycker om saker och ting. Kanske lite för intresserad. Och de isländska studenterna är naiva och tror på det de får höra. De tror på varandra och på vänskapen.

Omdöme: En fullgod Indriđason. Det finns sällan något att klaga på, även om jag kanske tyckte att partierna i Östtyskland kändes lite långa och plågsamma. Och kanske mer för innehållet än för formen. Det känns helt enkelt plågsamt att läsa när man vet att det kommer gå illa.

Inte min favorit av Indriđason kanske. Bäst hittills är helt klart Kvinna i grönt, men de andra är mycket bra läsning de också, inklusive denna. Och bäst är de nog om man läser dem allihopa och kronologiskt, även om jag nu efter fyra böcker kan börja längta efter att Erlendur ska få hitta sin bror någon gång. Det vore honom väl unt.

312 sidor
Utgivningsår: 2004
Originaltitel: Kleifarvatn
Översättning: Ylva Hellerud

Serie: Erlendur del 4

Annonser

september 15, 2006 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: