Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Madame Terror av Jan Guillou

Palestina är en landlös stat som är i regelrätt krig med Israel. Nu har den palestinska presidenten bestämt sig för att skaffa sig en flotta för att kunna komma åt Israel och sätta press på dem, och för att kunna realisera detta beställer Palestina den dyraste och bäst utvecklade och utrustade ubåt man kan tänka sig av Ryssland.

Ubåten byggs, de bästa ingenjörerna som kan tänkas ha rätt inställning till projektet värvas och skickas till Ryssland. Palestinas överbefälhavare Mouna al Husseini är på plats och bevakar framstegen, men inte ens hon kan förutse de problem som ska uppstå på den första övningsresan. Först då, under press, och sedan under alkoholens inverkan, blir det tydligt att de ryska besättningsmännen och den palestinska delen av besättningen har svårt att dra jämnt. Läget är kritiskt. Tidpunkten för deras uppdrag närmar sig raskt och frågan om besättningen måste få en lösning. Mouna kommer, i samråd med sina närmaste kollegor, fram till att de behöver en person med hög militär rang, som varken är ryss eller palistinier men som båda läger hyser respekt för.

Mouna vet direkt vem som skulle vara rätt man på rätt plats. Problemet är bara att han gick under jorden för flera år sedan, och har varit försvunnen sedan dess. Det är dock inget problem för en fd underrättelseofficer som Mouna och snart befinner hon sig på rätt plats vid rätt tidpunkt och skär Hamiltons bana under hans dagliga joggingtur. Han är inte svårövertalad. Han är trött på att leva gömd, att inte få vara den han är, och redo för att göra något som faktiskt betyder något. Även om det skulle innebära att han själv hamnar i fängelse sedan, som straff för de saker han gjorde för många år sedan och som gjorde att han beslöt sig för att gömma sig. Han inser att det han nu bestämmer sig för att göra är att verkligen kasta sig in i strålkastarljuset igen. Alla kommer att veta vem och var han är.

Hamilton och Mouna beger sig till Ryssland för att förbereda sig själva och besättningen för den resa de ska göra. Till en början i all hemlighet, sedan efter att de fullföljt sin första attack kommer de knappt att kunna gömma sig längre. Men det är det som är meningen.

Omdöme: Man må tycka vad man vill om Jan Guillou men jag tycker absolut att han kan skriva. Han ger intryck av att vara riktigt insatt i det han skriver om och det lurar åtminstone mig att känna det som att jag inte bara läser en väldigt spännande actionroman utan dessutom lär mig något på köpet. Och den känslan är finfin.

Dessutom säger Guillou något om världsläget. Romanen är uppseendeväckande aktuell och även där känner jag att boken ger mig kunskap som jag inte hade tidigare. Det känns bra och det känns väldigt intressant och givande.

Sedan är det en actionroman av mycket god kvalitet. Det är spännande från allra första början och ända till slutet. Man läser och läser och vill inte sluta. Det är bra, riktigt bra. Så låt inte bli att läsa denna roman för att det står Guillou på omslaget, utan läs den och förstå istället att det faktiskt är en kvalitetsgaranti.

418 sidor
Utgivningsår: 2006

september 11, 2006 - Posted by | Betyg 5, Spänning |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: