Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

En gränslös kärlekshistoria av Aino Trosell

Historien är oftast männens, med yrkesliv och fackföreningar, nya lagar och uppfinningar. Kvinnornas historia är den att vara utsatta för graviditeter och barnsängar, omyndiga i någon annans händer, fråntagna rätten att bestämma över sina egna liv, eller kanske snarare aldrig givna den.

När Ainos dotter själv blivit vuxen känns boken om anmödrarnas historia desto mer angelägen. Hur ska man kunna se och förstå var man själv hamnat om man aldrig får höra den historia som är den som påverkar en mest? Med glädje, sorg och till viss del även motvilja, bestämmer sig Aino för att nu ska den skrivas, boken om hennes anmödrar.

Ainos berättelse börjar med hennes mormors mor Eli, som blir bortskickad från sitt fattiga hem redan som åttaåring, att tjäna piga. Hon finner sig snart en plats hos en lungsjuk familj, där hon kommer att stanna ända tills hon kommit i de tidiga tonåren, och husfaderns närmanden börjar bli av den mer allvarliga karaktären. Hon skaffar sig en ny plats och finner så småningom kärleken i en bondson i byn. När han blir med barn reser han dock långt bort och förblir så. När bulan under kläderna blir för tydlig måste hon ge sig av. Och det är så här den börjar och så här den fortsätter, Ainos anmödrars historia, de blir utnyttjade, de blir med barn och de blir visade på dörren. Ibland, men inte särskilt ofta, blir de faktiskt förälskade och älskade tillbaka. Ibland älskar de sina barn, men oftast verkar de inte riktigt ha ork över. Och det här sitter kvar ända ner till Aino själv. Så tydligt hur arvet från anmödrarna präglat moderns inställning till henne själv, och ska hon själv förmå bryta cirkeln?

Omdöme: Det här kunde lika gärna ha varit en berättelse om mina egna anmödrar, och jag kommer på mig själv med att tänka på dem på ett annat sätt efter att ha läst Trosells bok. Hon skildrar sina kvinnor med värme, men samtidigt utan sentimentalitet och hon låter inte omständigheterna ursäkta vilket beteende som helst, pekar kanske på förklaringar, men inga ursäkter. Och det känns ärligt, och krasst. Och jag tycker mycket om det. En väldigt stark bok som får mig att bli nyfiken, fundera och se likheter med mina tanter i historien.

Detta var en bok jag tyckte mycket om och som jag rekommenderar varmt. Nästan som att den är ett historiskt dokument över en historia som sällan berättas. Ryms den bland alla fackföreningar, upptäckter, uppfinningar och andra viktiga saker? Det måste den.

307 sidor
Utgivningsår: 2005

juli 19, 2006 - Posted by | Betyg 4, Fakta, Historiskt, Självbiografiskt, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: