Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Night work av Laurie R King

San Fransiscos män är oroliga efter en handfull ironiska dåd utförda av en sorts kvinnobrigad. Ironiskt nog är det de män som brukar känna sig som tryggast i stadens mörka gränder som nu har anledning att känna sig oroliga. De män som antastas är nämligen uttalade blottare eller har på annat sätt utsatt kvinnor för sin sexualitet. Polisen tar det självklart på allvar men kan samtidigt inte dölja sin munterhet över tilltagen.

När Kate och hennes kollega Al kallas till en mordplats inser de snart att detta mord skulle kunna kopplas till de tidigare händelserna. Mannen är först gjord lealös med elpistol, bakbunden med handklovar och sedan strypt. Elpistol och handklovar har använts även i de tidigare fallen. Dessutom visar det sig att mannen varit en notorisk hustrumisshandlare. Hustrun hade precis flyttat till ett skyddat boende men var enligt omgivningen på väg tillbaka till honom igen, antagligen mot en säker död. Den enda som egentligen borde vilja se honom död är hustrun, men hon har alibi för kvällen.

Så hittas ännu en man död, på samma sätt. Bara det att denna man är från en helt annan grupp av människor, en rik, snygg ung man bara det att han är fällts för våldtäkt tidigare och antagligen har ett gäng till på sitt samvete, men som han aldrig kunde fällas för. Nu verkar det som att han slagit till igen, och hämnden kom som ett brev på posten. Men hans offer var långt ifrån kapabel att utföra mordet.

Kate står alltså med två mord som inte har annat gemensamt än att de utförts på samma vis och att offren på något sätt själva varit gärningsmän gentemot kvinnor. Samtidigt är hennes privatliv med sambon Lee inte det lättaste, även om det börjar gå åt rätt håll igen.

Omdöme: Jag gillar Laurie skarpt men ibland är hon inte mer än en rätt ordinär deckarförfattare, och där tycker jag att hon är med denna bok, och det var nog egentligen detsamma även med den förra. Hon är jämn och helt ok men detta är inte toppen av hennes författarskap. Men jag läser glatt ändå. Och fortsätter nog glatt också.

386 sidor
Utgivningsår: 2000
Serie: Kate Martinelli del 4

Annonser

juli 9, 2006 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: