Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Efter alla år av saknad av Peter Robinson

Banks befinner sig i Grekland på en välförtjänt semester när han nås av budet att hans barndomsvän Graham, som försvann spårlöst när de var unga, nu har återfunnits. Självklart död, men budet lämnar inte någon semesterro kvar åt Banks, och han reser hem, för att om möjligt hjälpa till. Sitta initiativlös på en ö i Medelhavet klarar han i alla fall inte av.

Men Graham har hittats i ett annat polisdistrikt och det är inte självklart att man välkomnar hjälp från andra distrikt. Även om man kanske behöver den hjälpen rätt väl. Banks avvisas mycket riktigt och blir mer eller mindre ombedd att hålla fingrarna borta, det går till och med så långt att man börjar antyda att Banks kanske hade något med försvinnandet att göra.

Så blir plötsligt den kvinnliga utredaren hotad till livet. Andemeningen är solklar – hon ska sluta grotta i fallet Graham. Snart börjar hon fundera på vad hennes överordnade egentligen håller på med. Rapporter och viktiga bevis från tiden för Grahams försvinnande är plötsligt borta. Platser i arkivet är tomma där lådor med material nyss stått. Hon vänder sig till Banks för att få råd och hjälp.

Samtidigt försvinner en annan ung pojke, men i Banks eget distrikt, och han kan inte låta bli att dra paralleller. En stor skillnad är dock att den försvunne pojken kommer från en rik och känd familj, som inte drar sig för att pressa polisen eller använda media för att få hem sin pojke. Något som inte direkt underlättar utredningen.

Omdöme: Jag har inte läst så himla många böcker av Peter Robinson men jag har ändå lyckats konstatera att man vet vad man får. Det är inte extraordinärt eller fantastiskt bra, men det är fullgoda, bra deckare. Jag gillar personerna och ser väldigt mycket fram emot att få läsa nästa bok om Banks. Och till och med min mamma har han lyckats charma.

461 sidor
Utgivningsår: 2003
Originaltitel: The summer that never was
Översättning: Jan Malmsjö
Serie: Alan Banks

Annonser

juni 24, 2006 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: