Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Isprinsessan av Camilla Läckberg

Erica är tillbaka i sin barndoms Fjällbacka för att försöka röja upp efter föräldrarna som precis gått bort. Hennes syster Anna bor i Stockholm med man och barn och verkar inte alls ha någon lust eller möjlighet att komma och hjälpa till. Faktiskt verkar det till och med som att Anna vill sälja barndomshemmet, för att komma åt de miljoner huset säkerligen är värt vid det här laget. Hon står inte ut med att bara sitta inne utan beger sig ut i vinterkylan.

Från andra hållet kommer Eilert rusande. Han har varit på sitt veckouppdrag att titta till Ericas barndomsvän Alexandras hus. Han kände tidigt på sig att någon var fel, och känslan bekräftades när han hittade Alexandra i sitt badkar med uppskurna handleder. Hon hade suttit där ett tag och eftersom husets panna var trasig, var hon alldeles stelfrusen med frost i håret.

Långt innan polisen konstaterar att Alexandra blev bragt om livet, är hennes familj och hennes bästa väninna helt övertygade om att Alexandra inte begått självmord. Familjen går på känsla men väninnan vet att Alexandra var med barn och att hon var överlycklig för detta, till skillnad från hur hon reagerat tidigare, när frågan kommit på tal, även när det gällt hennes make sedan många år. Det är alltså uppenbart att Alexandra haft en älskare i Fjällbacka, någon som gjort henne lyckligare än hon varit på väldigt länge.

Mot sin vilja blir Erica inblandad i familjen. De ber henne skriva Alexandras dödsruna, eftersom de faktiskt varit bästa barndomsvänner en gång i tiden. Erica blir mer och mer intresserad av Alexandra och vad det blev av henne. Hur kom det sig att de som var så goda vänner så totalt tappade kontakten? Som Erica minns det så tog Alexandra plötsligt avstånd från henne, och när hon sen några månader senare flyttade från Fjällbacka förlorade de helt kontakten. Erica bestämmer sig för att skriva en bok om Alexandra, för att själv försöka förstå vad som egentligen hände.

Så uppdagas att Alexandras älskare i Fjällbacka varit Anders, en mycket försupen konstnär. Ingen förstår vad en vacker och framgångsrik kvinna som Alexandra sett hos en slusk som Anders men relationen var ett faktum. Förutom det att Anders menar att han omöjligtvis kan vara far till hennes barn eftersom de inte haft sexuellt umgänge på länge. Så hittas även Anders hängd i sin lägenhet. Det står klart att det måste finnas ett starkare samband mellan Anders och Alexandra, något som gör det mödan värt att döda dem båda.

Omdöme: Nog är Läckberg uppskriven men trots det hade jag rätt låga förväntningar. Det var trots allt en debut jag skulle läsa, en debut som skulle vara en resa fram emot hennes senare deckare. Och först tyckte jag väl att det var lite halvsegt och även ologiskt ibland. Till exempel störde jag mig på att Erica på ena sidan utmålas som väldigt mörkrädd, för att sedan på nästa sida bege sig ut i vintermörkret upp till Alexandras hus för att snoka omkring där i becksvärtan, och detta utan att kolla så att hon verkligen hade batterier i ficklampan först. Inte riktigt logiskt enligt mitt sätt att se.

Men sen tycker jag nog att det tog sig. Personerna blev mer och mer intressanta, bihandlingarna framskred och utvecklades till dramer man gärna vill veta hur utvecklar sig och framför allt mysteriet med Alexandras och Anders död blev alltmer invecklat. Å andra sidan var delar av det riktigt förutsägbart. Långt ifrån allt, men vissa delar kunde gissas tidigt och det var väl lite trist. Men inte för att det förstörde läsupplevelsen ändå. Faktum är att jag ser fram emot att ta tag i nästa bok av Läckberg, jag vill gärna se mer av Erica och hennes polispojkvän Patrik, kanske att det dröjer något, för det finns mycket bra deckare i det här landet, men det får nog inte dröja alltför länge ändå. Läs en Läckberg du också vet ja!

320 sidor
Utgivningsår: 2004

Serie: Falck/Hedström del 1

Annonser

juni 12, 2006 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: