Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Kiffe kiffe imorgon av Faïza Guène

I en förort till Paris bor Doria med sin mamma. Hon är 15 år gammal, hennes pappa har flyttat tillbaka till Marocko och gift sig men en annan mycket yngre kvinna, hennes mamma är analfabet och städar på hotell. De bor i förorten som kallas för Paradiset, men som snarare är ett exempel på dess motsats. Det är skitigt, fattigt och grått. Höga hus och en massa människor från världens alla hörn.

För Doria är det inte lätt. Mammans hotellstädpengar räcker inte långt, men de räcker till att handla second-hand kläder åt Doria, som hon sedan blir retad för att bära. Hur skulle hon veta att det var en pyjamaströja och inte en vanlig tröja med tryck på engelska.

Och så socialarbetarna som kommer hem till Doria och mamma och tycker synd om dem. Då gäller det att ha snyggt och städat så att man inte skäms. Men det kunde vara värre. Doria kunde ha varit Samra som bor några trappor upp och som hålls instängd av sin pappa och sina bröder, eller hon kunde varit Youssef som åkte fast för langning. Och det verkar faktiskt som att det håller på att bli bättre. Bara det att Dorias mamma ska få gå en kurs och lära sig läsa och skriva. Det kan bli bättre, det kanske till och med bli bra.

Omdöme: Jag var rätt skeptisk. Ännu en förortsskildring av invandrarungdom – de har en tendens att bli lite lika på något vis. Oftast väldigt charmiga men jag kan inte riktigt se originaliteten. Och jag gör kanske inte det här heller egentligen. Men trevlig läsning är det, riktigt mysigt har jag under tiden, trots elände och hjärtesorg, men kanske är det något i den ironiska tonen som gör det, som gör att jag inte tycker synd om Doria utan istället ser möjligheterna. Det kan inte gå annat än bra för en ironiker som henne.

Inte någon kioskvältare, och långt ifrån det bästa jag läst, men en riktigt mysig och charmig bok att bryta av med när deckarna och chick-liten borrat in sina klor i en lite för hårt för att det ska vara litterärt behagligt. Så trevlig läsning!

169 sidor
Utgivningsår: 2004 (svenska 2006)
Originaltitel: Kiffe kiffe demain
Översättning: Lotta Riad

Annonser

juni 7, 2006 - Posted by | Betyg 3, Förortsroman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: