Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Kvinna i grönt av Arnaldur Indriđason

När man gräver för husgrunder till ett nytt bostadsområde hittar man plötsligt benen efter en människa djupt nere i jorden. Man inser snart att personen ifråga legat i jorden ett bra tag och ett utgrävningsteam med arkeologer tillkallas, eftersom det rimligen faktiskt kan vara ett fornfynd de stött på. Därmed tar utgrävningen rundlig tid på sig och polisen har gott om tid på sig att utföra de mer utredande delarna.

Vid en ytlig översikt av området hittar Erlendurs kvinnliga kollega bärbuskar och då föds tanken att det kanske funnits bebyggelse där, och snart får man bekräftat att det stått ett torp där under andra världskriget, och att det bott en liten familj där. En familj med tre barn, som borde kunna vara i livet fortfarande.

Samtidigt är Erlendurs dotter i behov av hans hjälp. Hon är gravid och fast i narkotikamiss-bruk, senast då sågs hade de ett våldsamt gräl om just detta, och det var nu rätt länge sedan. Ända tills hon ringer på hans mobil och desperat ber om hjälp, mer hinner han inte höra innan samtalet bryts och han har ingen aning om var hon är. Ett desperat sökande tar sin början, där Erlendur söker upp varenda kriminellt element som han anar kan ha haft något med hans dotter att göra.

Omdöme: Indriđason fick som första författare deckarepriset Glasnyckeln två gånger, först för sin deckare Glasbruket och sedan för den här, och jag förstår precis varför. Det är sällan man får njuta en så välkomponerad deckare, så intensiv och samtidigt så lugn och behärskad. Riktigt, riktigt bra. Jag längtar redan efter att få ta del av nästa del i serien, och nästa! Har du inte läst Indriđason ännu så är det fanimej på tiden.

264 sidor
Utgivningsår: 2001
Originaltitel: Grafarþögn
Översättning: Ylva Hellerud

Serie: Erlendur del 2

Annonser

april 8, 2006 - Posted by | Betyg 4, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: