Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

I kloka kvinnors sällskap av Célestine Vaite

Materena är en ung kvinna i de fattigare kvarteren på Hawaii. Hon lever med Pito och har ett barn tillsammans med honom. Problemet är bara att han dricker upp större delen av sina lönepengar. När Materena ber honom om att få hämta ut hans lön så att det ska finnas pengar kvar till mat och blöjor, nekar Pito hårdnackat. Han skulle bli hackkyckling på jobbet, säger han, och det vill hon väl inte att han ska bli. Men när pengarna spenderas på öl istället för tvättmedel tappar Materena till slut tålamodet och går och hämtar ut Pitos lön. Resultatet blir att Pito lämnar henne. Samtidigt upptäcker Materena att hon är gravid igen.

Pito kommer förvisso snart tillbaka, men Materena har redan gjort den viktigaste upptäckten hon kan göra, nämligen att hon inom sig har styrkan och modet att klara sig själv. Hon lever gärna med Pito även fortsättningsvis men hon inser att hon inte kan förlita sig på hans lön och att han ska finnas kvar vid hennes sida. Hon bestämmer sig helt enkelt för att skaffa sig ett jobb även hon. Hon söker, och får, jobb som professionell städerska hon en fransk kvinna.

Tiden går. Pito blir kvar vid Materenas sida och Materena städar fortfarande hos den franska kvinnan. Barnen är sedan länge tre och Materena har besvär med sin dotter Leilani, som har en vetgirighet som inte kan stillas, och feministiska idéer som ännu inte slagit igenom i de fattigare kvarteren på Hawaii. Det är egentligen inte konstigt för på Hawaii är det kvinnorna som är de kloka och starka, och hur skulle Leilani kunna bli något annat med en moder som Matarena?

Omdöme: En riktig feel good-bok. Den är på något vis lite småputtrig och varm i tonen. Det må hända saker som inte är så bra, men det löser sig alltid, det finns alltid en optimism och synen på kvinnan som att hon klarar allt och att hon är stark. Däremot skulle jag absolut inte kalla detta för chiclit. Den är alldeles för filosofisk och spänner om ett för stort ämne och för mycket tid för det.

Den var rätt trevlig att läsa. Den gjorde mig glad. Däremot vet jag inte om det är en nödvändig bok på något vis. Den är unik genom att den skildrar en fattig kvinna på Hawaii och det var nytt åtminstone för mig. Det känns som att jag lärt mig något och en annan kultur men så mycket mer är det nog inte. Den är inte unik på något annat sätt.

Så jag säger nog att om du är nyfiken på Hawaii så kan du läsa den, för den är på intet sätt otrevlig och man får en lättsam väg in i en annan kultur.

300 sidor
Utgivningsår: 2004 (svenska 2006)
Originaltitel: Frangipani
Översättning: Lisbet Holst

Annonser

mars 31, 2006 - Posted by | Betyg 3, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: