Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Främmande fågel av Anna Jansson

En ägare av brevduvor får plötsligt en främmande fågel i sitt duvhägn. En stilig duvhanne, antagligen väldigt lämplig att avla på, med främmande beteckningar på ring-märkningen. Morgonen efter är duvan död och mannen börjar själv att känna sig lite krasslig. Han blir hastigt sämre och avlider innan han hunnit besöka läkare eller akutmottagning. Däremot har hans granne varit in både till honom och upp i duvslaget, och sedan poliser och vårdpersonal när han väl var död.

Vad man inte vet till en början är att det är en muterad variant av fågelinfluensan som kommit till Gotland. En variant som är i allra högsta grad smittsam och som sprider sig, inte bara till människor utan även mellan människor. Snabbt har man en situation där fler och fler insjuk-nar och man börjar att spärra av områden och sätta människor i karantän. Föräldrar får inte träffa sina barn och situationen blir minst sagt spänd.

Samtidigt inträffar ett mord. Den unga sjuksköterskan på en privat klinik hittas mördad i sin lägenhet. De få spår som finns leder å ena sidan till en småkriminell kringresande herre som säljer läkemedel svart, å andra sidan mot en journalist som skriver medicinska artiklar. Läke-medelsförsäljaren är uppenbarligen på flykt och vill inte alls prata med polisen av förklarliga skäl, och journalisten är som uppslukad av jorden. Det är svårt för Maria Wern att komma vidare i utredningen, och förutom det problemet så är det den generella krissituationen på Gotland, bråken med hennes ex Krister om barnen, och sen att hon inte får träffa sin son Emil som är i karantän då man vet att han utsatts för smittan. Det är minst sagt enkelt alltså.

Omdöme: Jag har läst en bok tidigare av Anna Jansson och den imponerade inte särdeles. Men denna bok var bland de mer spännande deckare jag läst. Kanske för att den är så kusligt aktuell att jag faktiskt ibland fick problem med att hålla isär fiktion och verklighet. Den är välskriven, trovärdig och spännande. Ett riktigt fynd som jag tycker att alla deckarentusiaster borde läsa.

269 sidor
Utgivningsår: 2006
Serie: Maria Wern del 7

mars 28, 2006 - Posted by | Betyg 4, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: