Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Oscar och den rosa damen av Eric-Emmanuel Schmitt

Oscar är tio år gammal och ligger på sjukhus döende i cancer. Det är inte en enkel situation när man är bara ett barn att hantera inte bara sjukhuspersonalens beklämda ansikten, föräldrarnas rädsla plus sin egen situation. Som tur var finns den rosa damen på sjukhuset. Hon finns där och hon svarar på Oscars frågor så gott hon kan och vill. Det är också hon som föreslår att Oscar ska skriva till Gud. Först tycker Oscar att det är en utomordentligt fånig idé. Hur kan hon tro på något som Gud, tror hon kanske på jultomten också? Men sen sätter sig Oscar och skriver.

Omdöme: En säljare sa att man skulle älska denna bok om man tyckte om Coelhos Alkemisten och jag förstår hans liknelse, för båda böckerna har det där ytliga prettodjupet som är så otroligt irriterande. Men vad denna bok har som nog kommer att sitta kvar betydligt längre hos mig än Coelhos dravel, var berättelsen om det döende barnet. Men den berättelsen hade vunnit på att inte ha det ytliga djupet och lättsinniga tungsinnigheterna. Det blir inte trovärdigt, inte det allra minsta att låta en tioåring utbrista sin tacksamhet över att Gud besöker honom med solens strålar på morgonen. Det är en vuxens ord, hur mycket man än försöker.

Å andra sidan så går nog vilken berättelse som helst som handlar om döende barn, till hjärtat på den mest hårdhjärtade. Inget jag skulle läsa om direkt.

95 sidor
Utgivningsår: 2003
Originaltitel: Oscar et la dame rose
Översättning: Åsa Larsson

Annonser

februari 28, 2006 - Posted by | Betyg 2, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: