Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Blodsarv av Denise Mina

Det är 1981 i Glasgow. Paddy är 18 år och har just fått arbete som springsjas på en större dagstidning. Det passar henne utmärkt eftersom hon vill bli journalist. Hon bor fortfarande hemma med sina föräldrar och syskon i en arbetarförort och hon är förlovad med Sean. Sean är irländsk katolik precis som Paddys familj. De irländska katolikerna i Glasgow känner alla varandra och umgås. Det är både tryggt och instängt. Kanske särskilt för Paddy som aldrig trott på gud och som gör korstecken och följer med på nattvard bara för att glädja sin mamma.

Så försvinner plötsligt den 3-årige Brian från sitt hem och återfinns inte. Det är en uppslitande och stor nyhet som alla tidningar skriver om. Så hittas Brians kropp, illa misshandlad och förgripen på och snart har polisen gripit två unga pojkar som de lyckas binda till brottet. Paddy råkar få se ett foto av pojkarna och upptäcker att den ena pojken är Seans kusin. Paddy vet inte riktigt vad hon ska göra med informationen. Det är ett scoop men hon kan inte släppa det till tidningen eftersom det skulle vara så uppenbart att det är hon. Och då skulle hon bli utfryst av hela den irländsk-katolska befolkningen. Paddy öppnar sig för sin bästa väninna på tidningen, Heather Allen och dagen efter står det i tidningen.

På hemmafronten blir effekten densamma som om Paddy hade skrivit artikeln själv. Hon blir totalt utfryst av familjen och Sean vägrar att träffa henne eller prata med henne. På tidningen går Paddy bärsärkagång. Hon örfilar Heather på damtoaletten och får blickar med respekt av den övriga personalen som hon inte fått förut. Till och med Terry Hewitt tittar på henne. Inte för att Terry är någon viktig person direkt men han är rätt sexig tycker Paddy. Och plötsligt känns hemmiljön så instängd. Familjens iskyla och äktenskapet med Sean. Vill hon verkligen vara kvar där?

Omdöme: Det är nog mycket beroende av vad man förväntar sig men om jag ska vara ärlig så förväntade jag mig mer av deckare än vad som fanns i denna bok. Det är svårt att säga vad det beror på att det inte kändes som en deckare för alla yttre kännetecken finns där. Men det kommer liksom inte igång, det blir aldrig riktigt action trots att det händer saker. Det är konstigt på något vis. Så jag tyckte att den var så där.

Men efter att boken var slut så känns det lite annorlunda. Jag ser det fortfarande inte som någon deckare, men det är andra kvalitéer som klivit fram. Som person- och miljöbeskriv-ningarna och kanske är det det som boken är. En upptakt till kommande böcker, en första del där personerna och miljöerna presenteras, och om man ser det så, så har Mina gjort en bra bok för att vara en introduktion.

378 sidor
Utgivningsår: 2005
Originaltitel: The Field of Blood
Översättning: Boel Unnerstad

Annonser

februari 27, 2006 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: