Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Montecore av Jonas Hassen Khemiri

Jonas växer upp i Stockholm med sin dansk/svenska mor, tunisiske far och två tvillingsmåbröder. Fadern försöker så gott det går att komma in i det svenska samhället men Sverige verkar inte vara så pigg på att ta emot honom, trots att han verkligen vill göra rätt för sig, och trots att han sliter som ett djur med svenskan. Han vill vara en konstnärlig fotograf men når någorlunda framgång när han specialiserar sig som husdjursfotograf. Han förstår sig inte på det här landet och han förstår sig inte på sin son Jonas som trots faderns ansträng-ningar att assimileras, vägrar låta sig bli svensk och istället yvs över sin invandrarbakgrund och gör stor sak att prata en invandrarsvenska han egentligen inte har. Till slut förmår fadern inte mer utan försvinner tillbaka till Tunisien.

Många år senare kontaktas Jonas, numera debuterande författare, av faderns barndomsvän Kadir. Kadir vill att de tillsammans ska utforma Jonas nästa bok, en bok som ska handla om fadern, den fantastiske talangfulle ärlige fadern. Men Kadir vill blanda sig i lite väl mycket för Jonas smak, och Kadir tycker att Jonas är en riktigt dålig författare som inte begriper sig på att skriva en bok.

Omdöme: En mycket annorlunda bok som är något svår att förstå sig på, och ännu svårare att förklara vad den handlar om. Jag tycker om det stilistiska greppet att aldrig riktigt låta den slutgiltiga berättelsen komma till tals, eller är det kanske det den gör? Vem det är som berättar är inte alltid helt klart men det känns som att berättarröstens jag sällan får en chans att komma till tals, vilket i sig är intressant och känns nytt.

Men jag vet ärligt talat inte om jag verkligen begrep mig på denna roman. Jag tror att jag begrep slutets vändning och vad det insinuerar. Däremot är jag långt mindre säker på att jag begriper kopplingen till den historia som titeln hänsyftar på, berättelsen om tigern som attackerade och bet ihjäl sin domptör. En historia som för övrigt aldrig ens förklaras i själva boken. Knepigt, mycket knepigt.

Men jag är rätt övertygad om att Khemiri är en författare som har framtiden för sig. Detta är en mellanroman, en prestationsångestskrift och enbart en viskning i jämförelse med de skri som komma kan. Jag hoppas och väntar, och under tiden kan du visst roa dig med denna mycket annorlunda roman.

359 sidor
Utgivningsår: 2006

Annonser

februari 21, 2006 - Posted by | Betyg 4, Ovanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: