Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Kawaii av Marita Lindqvist

I ett fascinerande inifrånperspektiv beskriver Marita Lindqvist det stora popstjärne-fenomenet och den kultur av popstjärnor och idolindustri som genomsyrar hela det japanska samhället. Själv kom hon att bli fascinerad av de japanska pojkgrupperna tidigt, när hon upplevde det som att det inte fanns något i det normala poputbudet som tilltalade just henne. Snart var hon fast i att försöka lära sig japanska för att åtminstone hjälpligt kunna tolka rubriker och titlar. Snart var hon också beroende av välvilliga Internetvänner på plast i Japan för att komma över tidningar, flyers, affischer eller biljetter till evenemang. Som europé är det i princip omöjligt att komma över de eftertraktansvärda ting som varje samlare vill ha.

Lindqvist beskriver även den ytterst medvetna idolindustrin på agenturen Johnnys där hundratals unga pojkar sätts av sina föräldrar för att lära sig dansa, sjunga och agera som den stjärna som de kanske en dag kan bli. Johnnys skapar åtskilliga band och konstellationer och snart är inte längre fokus på musiken utan deras artister förekommer flitigt i tv-shower, reklam, radio, filmer etc. I princip allt utom musik. Musiken är liksom bara en förevändning för att kunna sälja artisterna till reklam och shower och därmed dra in pengar.

Omdöme: En bra bok om en helt fascinerande kultur som jag måste säga att jag knappt hört talas om innan jag läste den här boken. Läste med glädje och bestörtning. Är du sugen på att veta mer om ett helt samhällsfenomen som existerar där och nu, så är detta ett utmärkt val.

180 sidor
Utgivningsår: 2004

februari 16, 2006 - Posted by | Betyg 4, Fakta, Självbiografiskt |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: