Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Anybody out there? av Marian Keyes

Anna Walsh är drygt trettio, lever i New York med sin man Aidan och är riktigt framgångsrik i sitt yrke där hon arbetar med kampanjer och lansering av kosmetika. Nu ligger hon hemma i familjens soffa på Irland igen. Hon ligger i soffan för hon kan inte ta sig upp i gästrummet på grund av att hon varit med om en trafikolycka. Hennes knä är skadat, hennes arm och fingrar, och hon har några otäcka ärr i ansiktet. Läkaren säger att hon kommer att bli återställd och att ärren kommer att blekna med tiden.

Men Anna tycker att det tar alldeles för lång tid att bli bra igen och bestämmer sig, till familjens förfäran, för att åka tillbaka till New York igen, och komma tillbaka till jobbet. Att vara borta två månader är en riktig karriärdödare, om hon överhuvudtaget får komma tillbaka. Dessutom håller hon på att bli alldeles galen på familjen. Så Rachel kallas in från New York för att flyga Anna över och sedan se till att hon kommer hem ordentligt och inte är ensam.

Men att komma tillbaka till New York och jobbet är inte så lätt som Anna trott. Lägenheten är så tom och på jobbet är alla antingen äckligt omtänksamma eller tror att hon är alkoholist och varit på avgiftning. Dessutom kan de inte titta på henne utan att låta bli att stirra oavlåtligt på hennes ärr. Och hon känner sig så ensam. Hon tycker sig se Aidan på vägen till jobbet, hon skickar honom mail på mail och ringer hans mobil. Men han verkar inte vilja ha kontakt med henne.

Omdöme: På omslaget till det proof-copy som jag fick låna kallar de denna bok ”Her best yet” och jag tror faktiskt att jag är böjd att hålla med. Aldrig förut har hon tagit tag om ett så pass sorgligt och allvarligt ämne som denna gång. Flera gånger tänkte jag att det inte fick vara så här sorgligt och klumpen i halsen ville inte riktigt ge sig. Samtidigt skriver Keyes med sådan humor att man inte kan låta bli att tycka om de flesta personerna i boken, faktiskt i princip allihop, och hon skapar en stämning och humor som är så typiskt henne.

Jag tyckte mycket om denna bok, trots att den inte slutade så uppenbart lyckligt som övriga böcker av Keyes gjort. På sätt och vis var det rätt skönt. Nu var slutet mer öppet och man vet inte exakt hur hon tänkt sig att det ska gå för Anna, kanske är det lite upp till mig att avgöra.

Läs absolut denna Keyes. De timmar du lägger ner är den verkligen värd.

464 sidor
Utgivningsår: 2006
Svensk titel: Är det någon där?

Annonser

februari 12, 2006 - Posted by | Betyg 5, Chicklit |

1 kommentar »

  1. Jag instämmer helt och fullt. Väldigt, väldigt bra bok och som jag grät och snorade. En av Keyes absolut bästa!

    Kommentar av Ika | januari 27, 2008 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: