Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Eragon av Christopher Paolini

Eragon bor med sin morbror och kusin i ett litet hus en bit ifrån den närmsta lilla byn. De bor i en avskild och lite skyddad del av riket men rykten om oro och ondska börjar nå även dem. Det är redan hårda tider så de behöver inte mer nöd och armod än de redan har. Eragon brukar för att hjälpa till med familjens försörjning bege sig ut att jaga i de stora skogarna som få andra vågar gå in i. En dag när han befinner sig långt hemifrån men inte haft just någon jaktlycka alls, hittar han en stor och konstig men mycket vacker blå sten som han tar med sig hem.

Efter ett tag visar det sig att det inte alls var någon sten utan ett drakägg. Att ägget kläcks sedan det hamnat hos Eragon visar enligt sägnen att draken valt just honom till sin följeslagare. Men Eragon tror att de berättelser han hört om drakar och drakryttare inte är något annat än sagor man berättar för barn framför elden, plötsligt finner han sig ha en drake, och en chans som han inte kan försitta, chansen att bli den första drakryttaren på flera generationer, kanske den drakryttare som kan rädda riket undan ondskan som hotar.

Omdöme: Detta är en mycket imponerande bok om man tar hänsyn till författarens ringa ålder och det faktum att det är hans debut, och som sagt, vid så unga år. Bortser man från det, är det inte mycket mer än en klassisk fantasy. Det är nästan skrattretande men den går att putta ner i samma mall som Eddings och Jordans berättelser. Rakt av liksom. Och för mig som inte är så inbiten som vissa andra, blir det inte riktigt intressant då. Jag menar, man vet ju redan från första början hur det ska gå och då blir det lite segt. Kanske är det genren som inte funkar för mig, eller så finns det avkrokar även här som förmår något mer än detta exempel på Sword and Sorcery, som det ändå är.

Men jag kommer nog att läsa nästa bok också. Kanske mest för att fantasy ändå är saga och det är rätt trevligt att bara få luta sig tillbaka och svepas med.

519 sidor
Utgivningsår: 2003
Originaltitel: Eragon – Inheritance Book One
Översättning: Kristoffer Leandoer
Serie: Arvtagaren, bok 1

januari 29, 2006 - Posted by | Betyg 3, Fantasy |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: