Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Caipirinha med döden av Maria Ernestam

Erica lever ett perfekt liv. Hon har Tom sedan fem år och tillsammans är de lyckliga. Så säger han plötsligt att han inte vill fortsätta. Han behöver tid att tänka igenom vad han vill med sitt liv, och han behöver få tänka utan Erica. Erica går hem, dricker lite för mycket vin och finner plötsligt Döden på hennes tröskel. Han frågar efter Malkolm och Erica säger som det är, att Malkolm bor två trappor upp.

Dagen efter får Erica reda på att Malkolm dött under natten, och redan samma kväll står Döden åter på hennes tröskel. Denna gång ber han att få komma in och undrar om han skulle kunna få en dubbel espresso. Erica vet inte riktigt varför, men hon ser inte denne okände svartklädde man med en lie, som något direkt hot, utan släpper in honom och går ut i köket för att göra kaffe. Så börjar Ericas bekantskap med Döden, en bekantskap som lär henne mycket om livet och dess slut, men som också ställer hela hennes tillvaro på ända.

Omdöme: En helt klart annorlunda bok. Kanske är det bara temat som gör det hela speciellt, men det räcker rätt långt. Det känns lagom trovärdigt och intressant för att driva läsningen framåt, utan att för den skull bli så spännande att det blir thrillerlikt. Och den etiska diskussionen är intressant utan att bli moraliserande eller alltför dominerande. Intressant helt enkelt. Kanske hade den kunnat göras mer, på alla sätt och vis, men om jag inte minns fel är det en debut, och som sådan sett är den helt strålande.

382 sidor

Utgivningsår: 2005

Annonser

januari 24, 2006 - Posted by | Betyg 4, Ovanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: