Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Högläserskan eller franska stunder av Raymond Jean

Marie-Constance vet inte riktigt vad hos ska göra med sitt liv. Vem hon egentligen är och vad hon egentligen vill. Då det enda hon egentligen vet är folk säger att hon har en väldigt behaglig röst, så bestämmer hon sig för att sätta ut en annonsera ut sina tjänster som högläserska i lokaltidningen. Folk omkring henne är lätt skeptiska. De anser att annonsen lätt kan misstolkas som att hon erbjuder en helt annan typ av tjänster, eller om det nu verkligen är någon som vill ha en högläserska, att den personen ska vara mer eller mindre galen och att Marie-Constance ska råka illa ut.

Men Marie-Constance ger inte upp utan lämnar in sin annons och får till sin glädje svar. Hennes första klient är en pojke i de tidiga tonåren som är handikappad och behöver enligt hans mor därmed den stimulans som högläsning kan ge. Men det håller på att gå illa redan på den första uppläsningen då hennes läsning påverkar pojken mycket starkare än hon trott och han faller ihop i kramper och måste tas till sjukhus.

Fler hugade intressenter av hennes tjänster och Marie-Constance börjar bli rädd att de av hennes vänner som avrådde henne ska ha rätt, för det är minst sagt udda individer som hör av sig. Men hon tänker inte ge sig så lätt.

Omdöme: På framsidan av den häftade utgåvan står att denna bok är bättre än sex. Och det måste vara väldigt dåligt sex i så fall, för jag förstår inte alls den kopplingen. Av en sådan kommentar väntar man sig lite erotik, vilket det inte alls är mycket av, snarare väldigt lite, eller så ska boken vara så bra att man med glädje avstår från sex för att få läsa, och där tycker jag nog inte riktigt att den är heller. Långt därifrån.

Däremot var den rätt trivsam. Inte så lång att man hann tröttna och inte så spännande att man inte kunde släppa den, men absolut så pass intressant att beslöt mig för att fullfölja läsningen trots att min intention varit den motsatta när jag påbörjade läsningen.

Nej, rekommenderar den inte, men om du envisas får du gärna låna den. Om du inte finner något bättre i min bokhylla vill säga.

121 sidor
Utgivningsår: 1986
Originaltitel: La Lectrice
Översättning: Christer Pettersson

Annonser

januari 2, 2006 - Posted by | Betyg 2, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: