Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Det blod som spillts av Åsa Larsson

Det har gått två år sedan mordet på sektledaren Viktor Strandgård i Kiruna, och nu hittas ännu en präst brutalt och blodigt mördad. Även denna gång ser mordet rituellt ut, de skador som åsamkats kroppen det sätt som den placerats på är inte ogenomtänkta. Visserligen var Mildred Nilsson, som den mördade hette, präst inom svenska kyrkan, även om hon var en käring mot strömmen. Hon kom utomsocknes ifrån, med sin man som inte verkar säga flasklock, och sätter hela bygdens kvinnor i brand med sitt prat om feminism och jämlikhet. Hon var äckligt energisk och engagerad i det mesta. Kort sagt en tillräckligt jobbig människa för att det skulle finnas många som skulle kunna önska livet ur henne. Och även tillräckligt många karlar med vapen och muskler som handlar först och tänker sedan.

I Stockholm är Rebecka Martinsson fortfarande sjukskriven efter händelserna för två år sedan. Hon hoppar in ibland på advokatbyrån, men mest som kändisfaktor vid svåra och kritiska förhandlingar, hennes blotta närvaro verkar få de mest härdade förhandlare att skälva. Och av någon anledning får hennes chef för sig att det ska göra henne gott att komma hem till Kiruna och ta tag i trollen igen, och passande nog har de precis fått ett ärende som borde vara av lämplig storlek för Rebecka i hennes nuvarande sinnesstämning, nämligen att förmå den efterlevande maken till en mördad präst att lämna prästgården i Kiruna.

Omdöme: Nog är Åsa Larsson en duktig deckarförfattare alltid. Det är spännande, medryckande och samtidigt så skriver hon så att man känner in de olika personerna och känner med dem. Sympati är det minsta man fattar för personerna, samtidigt som vissa är synnerligen obehagliga. Samtidigt kanske det känns lite väl mycket som en upprepning av den förra boken. Kanske lite väl otroligt att just Rebecka som kastas in i händelsernas centrum igen. Visserligen är det Mella som undersöker och utreder men Rebecka är ändock där, och väldigt inblandad. Men Larsson lyckas ändå på något vis göra det tillräckligt trovärdigt för att man ska släppa dessa invändningar under läsningens gång. Och absolut är det läsvärt, mycket läsvärt.

Det ska dock bli väldigt intressant att se vad hon gör med nästa roman. Hon kan bara inte kasta in Rebecka i Kiruna igen. Eller?

408 sidor
Utgivningsår: 2004
Serie: Rebecka Martinsson del 2

Annonser

december 17, 2005 - Posted by | Betyg 4, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: