Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Middlesex av Jeffrey Eugenides

På en bergssluttning i Grekland växte Calliopes farmor och farfar upp. Att de växte upp på samma bergssluttning var inte så konstigt, eftersom de egentligen är syskon, bror och syster, inte äkta makar. Efter att föräldrarna gått bort, inser de mer och mer att deras håg står till varandra på ett sätt som inte är accepterat när det gäller syskon, men som är den attraktion som hela det heterosexuella samhället vilar på. När kriget kommer och de måste fly iscen-sätter de en plan. De går ombord på båten, som ska föra dem till Amerika, som kompletta främlingar, de lär känna varandra under resan, blir hela båtens raraste samtalsämne, och hinner gifta sig innan de nått hamn i Amerika.

Det är därför som Calliope är både flicka och pojke, även om hon väldigt länge inte är på det klara med det själv. Hon uppfostras som flicka och känner sig lite vilse i den roll hon för-väntas spela. Och när faktum upptäcks blir det en lång radda av läkarbesök, uppvisanden för läkarstuderande, forskare som tittar, klämmer och hummar. En roligare tonårstid kan man gott tänka sig. Och alternativet kanske inte är så lockande det heller men Calliope vet åtminstone var hon inte vill.

Omdöme: En riktigt mustig släktkrönika, som höll greppet om mig genom hela läsningen. Jag tyckte mycket om den. Dels på grund av den gripande berättelsen om Calliope, dels på grund av berättelsen om Amerika, genom en invandrarfamiljs perspektiv. Det kändes som att jag lärde mig mycket. Även om fenomenet hermafroditism, vilket var mycket intressant.

Rent litterärt så är det nog en bok som kräver lite av sin läsare. Boken är omfattande och man får lägga lite energi på den, men den är, enligt mitt tycke, värd varje minut man lägger ner. Läs denna bok om du vill ha en stor, omvälvande och fin roman vid din sida.

636 sidor
Utgivningsår: 2002
Originaltitel: Middlesex
Översättning: Hans-Jacob Nilsson

Annonser

december 9, 2005 - Posted by | Betyg 4, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: