Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Fallen av Ian Rankin

Philippa Balfour är ung, vacker och rikemansbarn. När hon försvinner spårlöst är det minst sagt ett mysterium. Hon hade förstås inte bråkat med pojkvännen precis innan och hade inga ovänner överhuvudtaget. Det enda spår man har är ett mail i Philippas dator från en anonym avsändare som frågar Philippa om hon är redo för nästa nivå. Snart är Siobhan Clarke indragen i en alltför fångande lek med gåtor under tidspress.

Snart hittas dock en liten träkista i den lilla byn som Philippa kom från. En liten kista, likadan som ett flertal kistor som man hittade för många, många år sedan. Rebus börjar fundera på om inte denna kista möjligtvis kan ha något att göra med Philippas försvinnande. Och om denna nya kista kan ha något att göra med de gamla kistorna, och han finner snart att det försvunnit kvinnor i närheten, både tidsmässigt och geografiskt, av där kistorna hittats vid i princip alla tillfällen.

Omdöme: Jag gillar det svarta och dystra i Rankins romaner om Rebus. Han är inte polerat opolerad utan känns mer äkta än Mankell med likar, trots de tydliga yttre likheterna. Vet inte varför men så är det.

Jag vet dock inte om detta är en av hans bättre böcker direkt. Helt ok, till och med bra underhållning, men jag tror nog att jag läst bättre av honom. Men man vet på ungefär vad man får och jag är mycket tillfredsställd med innehållet även i denna roman. Läs Ian Rankin.

454 sidor
Utgivningsår: 2001
Originaltitel: The Falls
Översättning: Hans Lindeberg

Annonser

november 11, 2005 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: