Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear

Året är 1929 och Maisie Dobbs har precis öppnat sin detektivbyrå i London. Staden och dess befolkning bär fortfarande sår efter kriget. Men Maisie Dobbs är entusiastisk. Hon tror på sin egen förmåga och på sin detektivbyrå och snart har hon sitt första fall. En man kommer till henne för att han tror att hans hustru är otrogen och han vill få det verifierat. Detta är nu inte privatspanarnas favoritfall direkt men nu är detta Maisies första fall och hon har inte råd att vara kräsen.

När hon följer efter mannens hustru upptäcker hon att hustrun åker till en särskild grav och sörjer. På gravstenen står bara förnamnet Vincent och när Maisie börjar luska visar det sig att Vincent var krigskonvalescent som många andra män i samma ålder. Vincent var dock en välbärgad man som flyttade till ett hem för krigskonvalescenter som heter Reträttplatsen. Maisie inser snart att det inte bara är Vincent som dött på Reträttplatsen och bara har sitt förnamn på gravstenen. Flera män med honom har dött där under mystiska omständigheter. Frågan om Reträttplatsens behandling av sina patienter blir obehagligt aktuell för Maisie när det blir uppenbart att hennes välgörares son har planer på att flytta dit.

Nu måste Maisie försöka få någon innanför Reträttplatsens murar och hon måste också ta itu med sina egna minnen från kriget.

Omdöme: En rätt charmig historia till en början. Kanske lite väl charmig om den unga, fattiga men ack så intelligenta flickan som kommer till det rika huset som piga, men vars talanger upptäcks och som får undervisning av en vän till familjen och slutligen kommer att studera på universitet. Det blir nästan lite för bra men på något sätt så skildras det inte så sockersött som det skulle kunna gjorts och därför blir det ok ändå. Skildringarna från kriget är inte att leka med. Kanske inte så mycket blodet som skildringarna om rädslan i de unga soldaternas ögon.

Boken jämförs med McCall Smiths Damernas detektivbyrå men den jämförelsen är irrelevant tycker jag. Den enda likheten är att det är detektivbyråer drivna av ensamma kvinnor som också, helt självklart har ett kvinnligt förhållningssätt till sina fall. Detta är sympatiskt tycker jag, men långt ifrån en anledning att sätta ärlikamedtecken mellan dessa två böcker, bara för att de råkar vara i princip de enda i sitt slag på marknaden.

Jag tycker om Maisie Dobbs. Kanske tyckte jag mer om den i början än i slutet, men jag skulle mycket väl kunna tänka mig att läsa fler böcker om henne. Det känns nytt och fräscht och samtidigt bra och läsvärt helt enkelt.

373 sidor
Utgivningsår: 2006
Originaltitel: Maisie Dobbs
Översättning: Ulrika Jannert Kallenberg

Annonser

november 1, 2005 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: