Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

De fyra yttersta tingen av Andrew Taylor

Sally är relativt nyinrättad som diakon. Hennes man Michael är polis och kanske inte helt glad åt hennes beslut att börja arbeta. För vem ska ta hand om deras dotter Lucy när de båda arbetar. Genom sin chef Derek kommer Sally i kontakt med en dagmamma som de kan lämna Lucy till. Snart händer dock det som inte får hända. Lucy försvinner från dagmamman och kommer inte tillrätta.

För Sally och Michael är det som att jorden rämnar under deras fötter. Sally kan inte längre finna tilltro till sin gud och Michael försvinner för att försöka utreda på egen hand vart Lucy har tagit vägen. Han litar inte på att kollegan Maxwell verkligen kan sköta fallet och vill se till att finnas i närheten om det är något han kan göra för att hitta sin dotter igen. Tyvärr är hon helt spårlöst försvunnen. Ingen har sett henne försvinna och trots uppmärksamheten i tidningarna är det ingen som hör av sig och berättar om ett nytillkommet barn hos grannen som liknar Lucy.

Så gör man ett makabert fynd på en grav på en kyrkogård. En frusen barnhand. Man konstaterar dock snabbt att det inte är Lucys eftersom huden på handen är färgad och Lucy är vit. Man är inte heller säker på sambandet mellan den upphittade handen och Lucys försvinnande. Så gör man nästa makabra fynd. Ett par avhuggna barnben i Lucys strumpbyxor och skor. Även här kan man rätt snart utesluta att det är Lucys kroppsdelar men fynden är helt klart mycket oroande. Vad kommer härnäst?

Omdöme: Å vilka förhoppningar jag hade på detta och så besviken jag blev. Visst var handlingen spännande. Försvunna barn är alltid spännande även om man nästan redan från början kan lista ut hur det kommer att sluta. Men språket var så tråkigt och jag tror tyvärr inte att man kan skylla det på översättaren. Det verkar som att det helt enkelt är rätt kasst skrivet. Oengagerande och pladdrigt känns det. Väldigt beskrivande utan att någonsin lyckas fånga skönhet eller det som nu avses att fångas. Visst fattar man sympati för några av människorna i boken men det är så vagt, så vagt. Men trots detta blir jag nyfiken på de övriga två böckerna som hör till denna. Mycket pga att de sägs utspela sig i olika tider och att man förstår först efter att ha läst dem, hur de egentligen hänger samman. Så kanske kommer jag att läsa de andra också. Eller troligen eftersom jag köpt även dem.

290 sidor
Utgivningsår: 1997
Originaltitel: The four last things
Översättning: Mats Hörmark

Annonser

oktober 28, 2005 - Posted by | Betyg 2, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: