Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Yolanda av Yolanda och Bob Snoijnik

Så länge Yolanda kan minnas har sexuella aktiviteter med sin bror och föräldrarna varit något normalt i deras hem. Särskilt modern har varit drivande i sina aktiviteter och har haft en omättbar sexuell lust som hon delvis tvingat sina barn att stilla åt henne. Och Yolanda är inte gammal när hon blir våldtagen av sin några år äldre bror för första gången. Det visar sig att brodern även han haft sexuella aktiviteter för sig med både fadern och modern. Så snart fadern upptäckt sonens övergrepp ser han till att även han få stilla sin lust på Yolanda, typ åtta år gammal.

Snart börjar modern bjuda in utomstående till familjens sexuella aktiviteter och snart börjar de få inslag av SM där det framförallt är Yolanda som ska plågas, utnyttjas, torteras, förnedras och våldtas. Flera gånger per dygn, varje dag i veckan, månad efter månad, år ut och år in. De förnekar henne preventivmedel och hon blir gravid gång på gång, barn som de antingen lämnar bort direkt efter födseln, dödar direkt efter födseln eller låter abortera på Yolanda på de mest grymma sätt under graviditetens gång. Det är ett under att Yolanda inte dör eller blir riktigt sjuk av den behandling hon utsätts för.

När hon blir äldre försöker hon ta sig ur det hela genom att på olika sätt berätta för andra. Hon försöker sig på en polisanmälan men råkar ut för att poliserna efter ett samtal med Yolandas mor, våldtar Yolanda i förhörsrummet och sedan blir kunder hos familjen. Hon försöker även gifta sig bort från misären i hemmet, men hamnar bara ur askan i elden.

Nu många år senare berättar hon sin historia, dels för att fälla sina föräldrar och de missdådare som varit delaktiga i alla år, men även för att, genom att berätta sin historia, kunna uppmuntra andra som varit med om liknande saker att träda fram och våga polisanmäla även de.

Omdöme: Denna bok är fruktansvärd. Det finns inget annat man kan säga om det. Om detta är sant, vilket jag är rädd för att det är, så är det vidrigare än något jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Att människor kan göra så här mot någon annan människa, och särskilt mot sitt eget barn är helt obegripligt.

Innehåll före form är det ofta i den här typen av böcker och så även i detta fall tyvärr. Jag gissar att Snoijnik haft fullt sjå att få en begriplig historia av Yolandas berättelse, som inte kan ha varit lätt att delge någon annan. Men översättningen lämnar verkligen allt att önska. Vissa ortnamn som har svenska varianter översätts inte och på något ställe är det nederländska ordet kvar i den svenska texten. Men angeläget är det oavsett formen.

268 sidor
Utgivningsår: 1994
Översättning: Brita Friberg

oktober 20, 2005 - Posted by | Betyg 3, Fakta, Självbiografiskt | ,

5 kommentarer »

 1. Fruktansvärt stark bok av en kvinna som varit till helvetet fram och tillbaka.
  Läst den från pärm till pärm på några timmar, går inte att lägga ifrån sig.
  Hoppas och skickar mina tankar till Yolanda att hon överlever resten av sitt liv och klarar av att leva inte bara vara vid liv.
  Lisa

  Kommentar av Lisa | juli 5, 2008 | Svara

 2. Har letat så länge efter den här boken , men hittar den ingenstans. Någon som vill sälja den eller vet vart man kan få tag i den ?

  // Anna

  Kommentar av Anna | februari 18, 2009 | Svara

 3. Anna: Den kan nog vara ganska svår att få tag i. Gavs ut på Sportförlaget senast 2005, men det vet du säkert. Men där är den helt slutsåld. Hittar den inte heller på någon av de antikvariska sajterna. Det verkar inte lovande.

  Kommentar av loveina | februari 19, 2009 | Svara

  • Jag säljer boken på blocket just nu för 20:-

   Kommentar av Linnea Andersson | september 28, 2009 | Svara

 4. Jag vill bara berätta att historien om Yolanda är sann. Jag minns när kvällstidningarna skrev om den unga kvinna som mot alla odds överlevde terrorn och helvetet som inte bara hennes föräldrar utsatte henne för. Du som vill läsa boken kolla med biblioteket, jag tror att de kan hitta boken.

  Kommentar av L8 | april 19, 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: