Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Mossvikenfruar av Emma Hamberg

Anki lever ett tryggt liv i Mossviken. Hon är lyckligt gift med Peter. De bor i sitt nya nyckelhålsfärdiga hus och de försöker bli med barn. Visst kan det väl vara bättre men visst har de det bra? Tillräckligt bra?

Så en dag framkallar Anki en fotorulle som hon hittat i Peters ficka efter att han varit på fiskehelg med en granne. Rullen är varken tom som Peter säger, eller fylld med bilder på nyfångad fisk, utan den visar Peter i en annan kvinnas armar, likaväl som grannen i en annan kvinnas armar än sin frus. Anki blir bestört. Vad ska hon göra nu? Vad vill hon göra nu?

Som tur var behöver hon inte ta några beslut just nu eftersom grannfrun Linda gör det åt henne. Linda ser till att Anki får med sig det hon behöver och så drar de till Stockholm. Linda är bra mycket mer företagsam än Anki. Linda fixar någonstans där de kan bo ett tag, och skaffar en lokal så att hon kan öppna en ny skönhetssalong. Anki sitter mest hemma och gråter, så upptagen av sin sorg att hon inte ens upptäcker att hon faktiskt är gravid. Och vad ska hon göra nu? Vad vill hon göra?

Omdöme: Rätt kass ärligt talat. Jag älskar det Emma Hamberg skrev i boken till mig, men jag inte med bästa vilja säga att den är bra. Den här typen av litteratur är ofta förutsägbar men brukar ändå lyckas med att bygga upp någon typ av spänning. Det gör tyvärr inte Mossviken-fruar. Man förstår tidigt hur det kommer att utveckla sig, och sen blir det så, utan att det ens blir spännande på vägen. Lite tråkigt faktiskt, för jag vill verkligen att den ska vara bättre än den är.

Sen tycker jag att det är väldigt lustigt, och kanske även lite oturligt, att Bonniers väljer att ge ut Denise Rudbergs Jenny S och Hambergs Mossvikenfruar i princip samtidigt. För tyvärr är Denise Rudberg en bättre snickrare i detta hänseende, och då hamnar Hamberg ännu mer i skuggan. Men två i princip identiska böcker samtidigt. Har de läst samma utkast, eller var det någon typ av manustävling på Bonniers på givet tema? Skumt är det i alla fall.

349 sidor
Utgivningsår: 2005

Annonser

september 18, 2005 - Posted by | Betyg 2, Chicklit |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: