Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Hanas resväska av Karen Levine

På ett japanskt centrum för forskning och historia kring förintelsen av judarna har man fått låna några minnesföremål från europeiska museer. Bland de få föremålen finns en resväska efter ett barn. Utanpå står hennes namn Hana, hennes födelsedata och att hon är föräldralös. Trots att väskan helt saknar innehåll blir både barn och vuxna på centret i Japan nyfikna på flickan, vem hon varit, vart hon kommit och framför allt, om hon överlevt förintelsen.

Man börjar att skicka en förfrågan till museet i Auschwitz om man där känner till något om Hana. Man får ett i stort sett nekande svar men med en hänvisning till ett annat koncentra-tionsläger som hon tydligen kommit från till Auschwitz. Lägret låg i den tjeckoslovakiska staden Terezin. En stad som helt stängts av och fyllts med judar. Det unika med Terezin var dock att man där lyckats bibehålla skolgång och ett fungerande socialt sammanhang. Som svar på sin förfrågan om spår efter Hana, får man därifrån fotografier av teckningar som Hana gjort, men inget mer. Teckningarna kanske inte ger så mycket kött på benen, men alla på centret blir nu mycket engagerade i sökandet efter sanningen om Hana. Så engagerade att Fumiko bestämmer sig för att göra den långa resan från Japan till Tjeckien.

Omdöme: Lite besviken är jag kanske, men det handlar snarare om totalt felaktiga förväntningar. Jag vet inte vad jag förväntade mig, men inte var det en bok för mellanstadieelever på ett rätt mästrande och undervisande språk. Nästan nedvärderande. Men historien om Hana är fängslande och fyller nog utmärkt sitt syfte, att väcka intresse för förintelsen och hålla minnet av den vid liv. Men inte känner jag mig så angelägen att han kvar boken om Hana. Kanske finns det någon skola som skulle behöva en bok…

125 sidor
Utgivningsår: 2002
Originaltitel: Hana’s Suitcase
Översättning: Ingrid Warne

september 18, 2005 - Posted by | Betyg 3, Fakta, Ungdom |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: