Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

När Mikael Blomkvist fälls i rätten för förtal och döms till tre månaders fängelse förutom skadestånd ser han det på sätt och vis som slutet på sin journalistiska bana. Han döms för att ha förtalat finansmannen Hans-Eric Wennerström i en lång artikel i den egna tidskrif-ten Millennium, en artikel som Blomkvist även själv vet att han inte hade täckning för och inte tänker förklara för någon utomstående varför han ändå valde att publicera den.

Därför tackar han ja när han kort därefter får ett erbjudande han inte förstår. Erbjudandet består i att under ett års tid skriva en familjekrönika över släkten Vanger, en inflytelserik industrifamilj. För detta ska Blomkvist få en ansenlig summa pengar, tillräckligt mycket pengar för att motivera honom att sätta sig ute i obygden under ett års tid och fokusera på något annat än Millennium och fiaskot med artikeln. Den som gett honom uppdraget är Vangerkoncernens nuvarande överhuvud Henrik Vanger och av vad han säger förstår Mikael rätt snart att det egentliga uppdraget är att försöka utröna vad som hände med Harriet, en ung släkting till Henrik, som försvann bara 16 år gammal och som inte setts till sen dess.

Vad Mikael inte vet om är att Lisbeth Salander, en rätt asocial och missanpassad ung kvinna med specialitet att på uppdrag söka fram oroväckande mycket och intim information om en människor, sitter och gör en profil på honom själv, och att hon på uppdrag av Henrik Vanger snokat reda på saker som Mikael minst sagt skulle ha nytta av i ärendet Wennerström versus Millennium. Om han bara visste om att den informationen fanns och att det fanns en ung kvinna vid namn Lisbeth Salander.

Omdöme: En fascinerande bra deckare. Vad som egentligen är så bra är riktigt svårt att sätta fingret på. Historien är inte så originell och rent av förutsägbar bitvis. Storyn är inte ens särskilt trovärdig men ändå lyckas Larsson bygga personer som man inte kan låta bli att tycka om och bry sig om. Särskilt gäller detta Salander. Blomkvist är inte lika intressant som person, kanske är han helt enkelt lite ytligare och svårare att förstå sig på, i sin vanlighet. Det är Salanders komplexitet som lockar och som gör henne så sårbar. Och det är kanske hennes kombination av sårbarhet och styrka med den extra ingrediensen av hämnd som gör henne så lockande. Larsson lyckas kort sagt med det som många författare inte lyckas med: att göra sina personer levande och läsaren engagerad.

Jag längtar redan efter att få sätta tänderna i nästa del och känner mig lugn och tillfreds med vetskapen att det finns två böcker till.

567 sidor
Utgivningsår: 2005
Serie: Millennium del 1

september 16, 2005 - Posted by | Betyg 5, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: