Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Kyssa sammet av Sarah Waters

Det är 1880-tal och Nancy växer upp på vid den engelska kusten, i ett litet samhälle, i en familj som livnär sig på att driva en restaurang med traktens läckra ostron som specialitet. Nancys uppgift är att sitta i köket, i timme efter timme, och med sina skickliga händer och sin vassa kniv öppna ostronen på bästa sätt.

När Nancy inte sitter i köket och öppnar ostron brukar hon och hennes syster Alice åka till närmaste större stad och gå på Music Hall-föreställningar. Så en kväll är där en ny artist, en ung kvinna som kallar sig Kitty Butler, som sjunger sånger avsedda för män, iförd manskläder och med manliga attribut. Nancy blir direkt hänförd av Kitty och börjar gå på teatern varje kväll för att se Kitty uppträda, och längta efter att Kitty en kväll ska se just henne. Och en kväll gör Kitty det, och ber henne sedan att komma och hälsa på henne i sin loge. Snart blir de goda vänner, men Nancy vet att det hon känner för Kitty inte bara är vänskapligt.

Tiden går och vänskapen består, dock inte utan en extra liten kittling, som aldrig riktigt kan sägas vara konkret. Så en dag berättar Kitty att en manager sett henne uppträda och säger sig vara villig att satsa på henne och en karriär i London. Kitty har tackat ja och ber nu Nancy att följa med som hennes påkläderska, och inget kan hindra henne.

Omdöme: Nej. Inte tillräckligt. Inte tillräckligt originell, spännande, erotisk eller gripande. Rätt medelmåttig på de allra flesta sätt och samtidigt så ojämn. Ibland var jag inte alls intresserad av att få veta mer om Nancys äventyr i London, och ibland var det riktigt spännande. Men ju längre boken kom desto mer kände jag att nej, nu får det väl räcka. Jag pallar inte en vända till, nu får det väl ändå vara nog?!

Till slut var boken slut. Och lika skönt var det. Nu låter det faktiskt som att den är mycket sämre än den egentligen var, men jag hade kanske rätt höga förväntningar av någon anledning, som inte alls infriades. Jag skulle nog faktiskt rekommendera annan läsning. Men det är klart att om du vill ha något som är lite, lite annorlunda, så kan du väl läsa den här, men be mig hellre fundera en stund, så kommer jag nog på något bättre åt dig.

453 sidor
Utgivningsår: 1998
Originaltitel: Tipping the Velvet
Översättning: Gun Zetterström

Annonser

september 7, 2005 - Posted by | Betyg 2, Vanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: