Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke

Det är tidigt 1800-tal i England och nivån på rikets magi har väl aldrig varit lägre. Många människor ur olika samhällsklasser kallas sig magiker, men sanningen å säga så är de alla teoretiska magiker – inte en enda av dem skulle våga sig på att försöka utföra magi. Och då är man väl inte mycket till magiker?

Mr Norrell å andra sidan är i allra högst grad en utövande magiker, det är bara det att han inte givit sig tillkänna ännu. Visserligen var även han från början en av dessa teoretiska magiker, men till skillnad från de andra hade mr Norrell modet att ta sin magi ett eller flera steg längre. Han inser dock snabbt de fördelar han kan dra av detta och tar som steg ett och ingår ett vad med den förening av magiker som finns i England. Vadet går ut på att om han kan bevisa för dem att han kan utföra magi, så ska de allihop, de som bevisligen inte är några riktiga magiker, utan bara intresserade av magi, avsäga sig sina titlar som magiker och föreningen ska upplösas.

Naturligtvis lyckas mr Norrell i sitt vad och nu är han följaktligen den enda magikern i England. När han sett till att ryktet av hans bedrifter spridit sig med tidningarnas hjälp ser han till att flytta till en ståndsmässig bostad i London. Han vill snabbt komma i kontakt med de rätta människorna och ännu hellre snabbt komma in på politiken, för tänk vad politiken skulle kunna ha hjälp av en magiker.

Mr Norrells största skräck är, på grund av denna ambition att göra social och politisk karriär, att någon annan med samma förmåga som honom själv att utföra magi, ska dyka upp. Han vidtar därför åtgärder för att försöka förhindra detta. Han har hantlangare som åker runt i riket för att nosa reda på andra magiker och sedan skrämma dem till inaktivitet. Mr Norrell ser även till att köpa upp samtliga böcker om magi som han kommer över. Kan inte någon annan läsa om magi så borde rimligtvis sannolikheten för att någon annan ska börja utföra den, också minska. Och det verkar som att mr Norrells strategi ska lyckas och han börjar känna sig lugn i sitt fina hus i London. Han tituleras nu inofficiellt som den enda magikern i England.

Så dyker plötsligt Jonathan Strange upp i London. En ung man med pengar, som läst sig till en hel del kunskaper i magi, och som vågat sig på att börja utforska den praktiska magin på ett sätt som till och med mr Norrell inte vågat. Det enda och bästa sättet att hantera situationen tycks vara att ta den unge Strange under sina vingar vilket mr Norrell också gör. Men Jonathan Strange är inte alls den fogliga adept som Norrell önskar och snart börjar situationen gå honom ur händerna. Finns det nu plötsligt två magiker i London och vem av dem är i så fall den bäste?

Omdöme: En synnerligen genomarbetad bok. Författarinnan tar sig verkligen tid till att på bästa sätt förankra magin i ett annars realistiskt 1800-talslondon. Detta gör hon genom att uppfinna en oändlig mängd magisk litteratur som hon hänvisar till i fotnoter. I dessa fotnoter berättas även legender och diverse händelser, allt för att läsaren ska förstå bakgrunden till det som sker och diskuteras, och för att bekräfta känslan av realism. Dessa fotnoter gör också det hela lite tungrott. Jag har vänner som helt sonika hoppar över dessa fotnoter och jag tror då att man går miste om aspekter i läsningen. Men helt smidigt är systemet uppenbarligen inte.

Även själva berättelsen kan kännas något tung. Inte alls tung att läsa men omständlig och lång. Under min läsning undrade jag om hela detta med Strange och Norrell bara var en ramberättelse för en mängd mindre berättelser, jag såg nämligen ingen poäng med alla dessa mindre avstickare i berättelsen. Visserligen mycket underhållande i sig, men de bidrog absolut till att boken inte drev läsningen vidare. När var och var annat kapitel innehöll en avslutning på ett äventyr eller en händelse så känns det ju som att läsningen är avslutad och jag längtade inte tillbaka till boken. Däremot så var den mycket trevlig och lockande när jag väl satte mig att läsa. När jag sedan var klar såg jag däremot att alla dessa små avstickare var en del av den större berättelse som förtäljdes. Att det inte var en ramberättelse och mindre anekdoter utan snarare en bred berättelse som kräver sina sidor.

Jag hade mycket trevligt vid läsningen av denna bok, samtidigt som jag har slitit under hela sommaren för att komma igenom den. Den har ju dessutom varit för tjock för att släpa med sig till jobbet, landet, utlandet etc och har därmed blivit liggande hemma på nattygsbordet.

Jag rekommenderar den varmt om du är beredd att ge den lite tid och energi, och om du tänker ta dig tid att läsa även fotnoterna.

772 sidor

Utgivningsår: 2004

Originaltitel: Jonathan Strange & Mr Norrell

Översättning: Jimmy Hofsö

augusti 31, 2005 - Posted by | Betyg 5, Extraordinär, Magi, Ovanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: