Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Harry Potter and the half-blood prince av J K Rowling

Innan sommarlovet ens hunnit närma sig slutet får Harry ett meddelande från Dumbledore, att han kommer att komma och hämta Harry från Privet Drive. När han väl kommer ser Harry att han ser så mycket äldre ut än tidigare, liksom trött och uppgiven, och hans ena hand hänger slapp och liksom bränd vid hans sida. Och han vägrar att berätta vad som hänt.

Harry får tillbringa resten av sommaren hos Weasleys och även där märks att något är fel, väldigt fel. Säkerhetsanordningarna är rigorösa och inget av barnen släpps särskilt långt utan uppsikt. Men när Harry, Ron och Hermoine är i Diagon Alley för att handla böcker och material inför sitt sjätte läsår, lyckas de smita iväg och förfölja Malfoy. Det de får se gör dem riktigt oroliga. Helt påtagligt har han något riktigt fult i görningen, och han verkar alldeles för nöjd och självsäker för att de ska känna sig på något vis lugna.

Tillbaka på skolan inser Harry snart att hans misstankar om Snape antagligen också är sanna. Han hinner dock inte undersöka detta faktum, eller vilka kopplingar Snape och Malfoy har till varandra, då Dumbledore kallar honom till sig och tillkännager att Harry ska få enskilda lektioner av Dumbledore själv. Snart inser Harry att det är mycket mer än enskilda lektioner Dumbledore tänkt sig. Han har helt enkelt tänkt sig, och behöver, Harry som sin partner i kampen mot Voldemort.

Omdöme: Potter är Potter är Potter. Som Ellen sa känns det dock att denna volym är en uppbyggnad och förberedelse inför den sista och avslutande boken. Den hade onekliga problem att fånga mig. Det var inte förrän långt in i den senare halvan av boken som jag blev fängslad och knappt kunde slita mig. Ett stadium som brukar komma långt tidigare.

Men Potter är alltid Potter och det är skickligt gjort och när den sista boken är klar kommer detta vara en ovanligt genomtänkt och genomarbetad svit av böcker. Rekommenderas såväl barn som vuxen. Alltid.

607 sidor
Utgivningsår: 2005
Serie: Harry Potter, bok 6

juli 31, 2005 - Posted by | Betyg 3, Fantasy, Magi |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: