Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Solstorm av Åsa Larsson

I en frikyrka i Kiruna hittas kyrkans andlige ledare, Viktor, brutalt mördad. Han är både slagen i huvudet, knivskuren och fått ögonen utstuckna. Anna-Maria blir inkallad till fallet trots att hon med anledning av sin långt framskridna grossess blivit satt på pappers-arbete. Hon och kollegorna inser snart att det finns spänningar inom församlingen som skulle räckt för att ta kål på ett helt dussin andliga ledare. Problemet är bara att församlingens tre präster uppmanat församlingen att inte prata med polisen, och de får inget ur dem.

I Stockholm får Rebecka Martinsson ett telefonsamtal från Sanna, Viktors syster, som vill att hon ska komma upp och stötta henne i denna jobbiga situation. Rebecka var tidigare en medlem i församlingen, visserligen långt innan Viktor fick sin nära-döden-upplevelse och uppmanade de tre frikyrkorna i Kiruna att gå samman till en. Hon var även Viktors så kallade flickvän och Sannas bästa väninna och stöttepelare. Egentligen vill hon verkligen inte ännu en gång hamna i en situation att ta hand om stackars, ömkliga, labila Sanna och hennes barn, men innan hon vet ordet av finner hon sig sitta på flyget på väg hem. Även Rebecka får anledning att fundera över de spänningar som finns i församlingen och Rebecka drar sig inte för att provocera och ställa mot väggen. Hon som själv begått en sådan dödssynd har inget att förlora i kontakten med församlingen och deras gud.

Omdöme: Väldigt bra deckare! Förtjänar alla utmärkelser den fått och ett gäng till. Otäckt att den kom i så nära samband med det som hände i Knutby. Har för mig att den faktiskt skrevs före Knutby. Något annat vore ju till och med osmakligt, men nu blir det mest fascinerande, när man vet att människor verkligen har kapacitet att begå så pass fruktansvärda brott i guds namn.

Som sagt återigen en mycket bra deckare av Åsa Larsson. Ska genast köpa hennes andra bok och läsa även den.

350 sidor
Utgivningsår: 2003
Serie: Rebecka Martinsson del 1

Annonser

juli 16, 2005 - Posted by | Betyg 4, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: