Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Den upplysta stigen av Kjell Eriksson

Bonden Edvard Risberg är ute i skogen utanför Ramnäs. Han är ute för att plocka svamp på det ställe som familjen gått till i decennier. Den här gången är hans runda inte ostörd. Under ett träd finner han en död ung man. En man med utländskt utseende som han aldrig sett förut.

Kriminalinspektör Ann Lindell är den som leder utredningen av mordet på den okände utlänningen. Hon inser snart att det i den lilla byn finns spänningar som skulle räcka för ett långt större samhälle. Vanlig hederlig främlingsfientlighet, ren Vit Makt-rasism samt osjälviskt engagemang för frågor i tredje världen. Självklart även gammalt groll grannar emellan och inom familjer. Kan något av detta ha något med mordet att göra, för ett mord är det uppenbarligen.

Snart identifieras den unge mannen som Enrico, en flykting från Peru, som tillsammans med sin bror Ricardo försvunnit efter att ha delgivits ett utvisningsbeslut. Lindell ställer sig nu frågan om det är någon i byn som gömt Enrico, och om Ricardo i så fall finns i närheten även han. Ricardo kan ha sett saker, likväl som han kan vara den mördare de söker. Men även det gäng av skinnskallar där Edvard Risbers två söner ingår, undersöks. Och vad är det egentligen som Edvard Risberg går och bär på? Han verkar så skuldtyngd och undflyende.

Omdöme: Helt ok deckare. Kanske är Lindell inte helt enkel att förstå sig på, men jag ser ändå fram emot att möta henne fler gånger i kommande böcker. Egentligen var det hela mitt syfte med att läsa denna bok att läsa böckerna om Ann Lindell i kronologisk ordning, så att jag kan komma fram till de böcker som Eriksson belönats för. Jag vet av erfarenhet att deckare av den här typen vinner på att man läst tidigare böcker i serien, eftersom polisens liv blir som en metahistoria.

Som debut och som den första delen i en längre serie får denna bok väl godkänt. Trevlig ny bekantskap kan det sammanfattas.

330 sidor
Utgivningsår: 1999
Serie: Lindell del 1

Annonser

juli 8, 2005 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: