Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Dubbelgångaren av José Saramago

Gymnasieläraren Tertuliano lever ett rätt inrutat liv. Han är frånskild, arbetar som litteraturlärare på en gymnasieskola och träffar en kvinna som han planerar att bryta med. Han är rätt låg och deprimerad och en god vän och kollega på skolan ger honom tips på en film som nog ska kunna muntra upp honom. Tertuliano hyr filmen och sätter sig att se den, helt utan förväntningar. Men filmen har en överraskande effekt som han inte kunnat förutse. Plötsligt visar sig en man i rutan som är identiskt lik honom själv som han själv såg ut vid den tidpunkt när filmen spelades in. Mannen inte bara ser ut som honom, utan rör sig och talar exakt likadant också.

Upptäckten är minst sagt chockerande för Tertuliano som man kan förstå och han är snart i full gång med att hyra fler filmer från samma filmbolag för att med hjälp av birollslistorna försöka lista ut vad hans dubbelgångare heter. Det visar sig vara ett digert arbete som påverkar honom mer än han trott. Han blir mer asocial än tidigare, ljuger för sig flickvän och för sina kollegor, blir paranoid och misstänksam. Dessutom besatt och fast vid tanken på vad han ska göra när han väl får reda på vem dubbelgångaren är.

Omdöme: Inte alldeles enkel var denna bok att läsa. Språket är rätt snirkligt och läsningen tung på något sätt. Huvudpersonen var väl inte direkt någon man identifierade sig med heller. Det var liksom inte så lätt att hänga med i hans paranoia och otrevliga, oberäkneliga beteende. Själva intrigen var däremot intrikat och riktigt intressant. Gör boken läsvärd i efterhand, trots alla förvirrade timmar man ägnat den dessförinnan.

Så om du är beredd på något utöver det vanliga, något som är lite krävande och förvirrande, irriterande så tycker jag att du ska prova denna bok. Och jag har viss förståelse för att han fått Nobelpriset i litteratur. Han är långt ifrån oäven.

286 sidor
Utgivningsår: 2003
Originaltitel: O Homem Duplicado
Översättning: Hans Berggren

Annonser

mars 27, 2005 - Posted by | Betyg 3, Ovanlig roman |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: