Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

En röd hjältinnas död av Qiu Xiaolong

En ung kvinna hittas mördad och kriminalkommissarie Chen på avdelningen för specialfall får hand om fallet. En första hypotes är att hon är någon typ av prostituerad men det visar sig snart att den mördade kvinnan långt ifrån var vilken flicka som helst. Hon var Guan Hongying, medlem i partiet och en mönsterarbetare av första rang som trots sin ringa ålder var mycket uppmärksammad i medier, och en frekvent föreläsare och talare på partiets möten. Kort sagt, en mycket betydande ung kvinna.

Chen upptäcker dock snart att hon trots sin uppburna ställning och att hon uppskattats av partiet, knappast varit omtyckt av vare sig kollegor på varuhuset där hon arbetade, eller av sina grannar i området där hon bodde. Det visar sig också att knappast någon kände henne egentligen. Att hon aldrig berättat om sig själv och varit mycket förtegen.

I hennes lägenhet hittar Chen ett fotoalbum med bilder som är mycket ovanliga i Kina. Det är konstnärligt tagna foton av Guan i dyrbara västerländska kläder, mer eller mindre utmanande, men allesammans väldigt vackra och tagna i olika miljöer. Det är uppenbart att hon rest med någon någonstans där det varit möjligt för dem att ta dessa foton utan att uppmärksammas.

Dessa upplysningar om en mönsterarbetare är inte riktigt det resultat som partiledningen och polisledningen vill ha och Chen får känna på hur det är att bara vara en kugge i det stora maskineriet. Att rättvisa och sanning inte spelar så stor roll om det är betydelsefulla människor som berörs. Det är lätt att peta på en ensam ung kriminalkommissarie om han kommer fram till mindre behagliga slutsatser.

Omdöme: Det är alltid svårt med icke-västerländsk litteratur tycker jag. Man vet liksom inte om det är kulturen man inte förstår sig på eller om det är författaren som suger. I detta fall tyckte jag att dialogerna var så konstiga. Folk sa så otroligt udda och konstiga saker, men kanske är det så man pratar i Kina, vad vet jag.

Däremot var det väldigt intressant och deprimerande att läsa om den kinesiska miljön, hur det är att leva i Kina och vilka villkor som är där. Trångboddheten, byråkratin och det politiska systemet. Vad glad jag är över att leva i Sverige! Så jag uppskattar nog denna bok mer som allmänbildande litteratur än som underhållande deckare. Inte för att den var alldeles oäven som underhållning men det är nog inte mordgåtan som satt djupast spår hos mig, utan inblicken i en annan kultur. Läsvärt? Kanske det, men se det som utbildning också, så blir det nog bra.

454 sidor
Utgivningsår: 2000
Originaltitel: Death of a Red Heroine
Översättning: Jan Verner-Carlsson

Annonser

mars 14, 2005 - Posted by | Betyg 3, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: