Boktoka

En blogg om läsning – min läsning

Blocket av Karin Wahlberg

En lärare från Oskarshamn har fått en tumör bakom örat och är på universitetssjuk-huset i Lund för undersökningar och samtal, den dagen han försvinner spårlöst i sjukhusets vindlande korridorer. Hustrun hemma i det idylliska villakvarteret tas knappt på allvar av polisen. Har han någon annan? Verkar han ha tagit med sig några kläder? Han hör nog snart av sig ska du se. I sin desperation vänder hon sig till den enda polis hon känner till, pappaledige Claes Claesson som bor på samma gata för att be honom höra sig för, och nu när han snart ska tillbaka i tjänst igen.

Men även Claesson har en tragedi i familjen. Hans hustrus äldsta dotter Cecilia har hittats nedslagen och medvetslös på väg hem från en fest i Lund. Hennes tillstånd är mycket kritiskt, hon hålls medvetet kvar i medvetslöshet för att låta hjärnan läka så mycket den kan innan den tvingas vakna igen. Men vem kan ha velat Cecilia så illa? Polisen har inga spår efter förövaren och Claesson kan inget göra från Oskarshamn.

Så hittas en manskropp i en städskrubb på sjukhuset i Lund och identifieras som den försvunne läraren. Det är snart tydligt att han inte dött naturligt i skrubben utan strypts av någon som hållit fast honom bakifrån. Kort därefter hittas en flicka, som Cecilia delat lägenhet med, kvävd i sitt hem. Kan fallen ha något med varandra att göra? Cecilia och den fd rumskamraten har en klar koppling, men kan även läraren från Oskarshamn på något sätt passa in i pusslet?

Omdöme: Jag läste Blocket när jag åkte ner till Lund för att hälsa på Ellen, vilket var mycket passande. Att se miljöerna, eller åtminstone staden, skapade ett liv och en realitet som annars kan vara svår att fånga. Men frånsett den positiva aspekten är Blocket en väldigt spännande polisroman. Mycket skickligt och sakta bygger Wahlberg upp en stämning av oro och misstro. Väldigt bra och jag hade gärna sträckläst om det inte var så att jag var tvungen att vara lite social också. Längtar redan till nästa bok av Wahlberg som jag kan lägga vantarna på.

405 sidor
Utgivningsår: 2006

Annonser

mars 11, 2005 - Posted by | Betyg 4, Deckare |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: